Aktuelno iz kulture

Prijatelji se opraštaju od Davida Albaharija: "Njegov rad je obavezna referenca u bavljenju savremenom srpskom prozom"

Komentari

Autor: Tanjug

31/07/2023

-

11:03

Prijatelji se opraštaju od Davida Albaharija: "Njegov rad je obavezna referenca u bavljenju savremenom srpskom prozom"
David Albahari - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pisci, poštovaoci i javne ličnosti nastavljaju se na društvenim mrežama opraštati od književnika Davida Albaharija (1948-2023) ističući njegov značaj za našu i regionalnu kulturu. 

Rok publicista Petar Peca Popović je ocenio na svom Fejsbuku da je "otišao čovek koji je činio čast našoj kulturi", dok je hrvatski sociolog Nernad Puhovski naveo da je "umro veliki srpski i jugoslovenski pisac".

"Otišao nam je David Albahari. I veliki deo nas otišao je s njim. Nije to preterivanje, nije ni naročito sentimentalno. Eto, tako je kako jeste. Stanjile su nam se senke", napisao je književnik Miljenko Jergović.

Pop muzičar Dejan Cukić je na svom fejsbuku pisao o Albahariju kao "divnom čoveku, rokerskoj duši i jednom od najvećih pisaca našeg vremena".

Tanjug/Rade Prelić

 

Opraštajući se od Albaharija, književnik Želidrag Nikčević je ocenio da je njegov "pripovedački i prevodilački rad obavezna referenca svakog ozbiljnijeg bavljenja savremenom srpskom prozom".

"Njegovi ukršteni rukopisi doprineli su da se čitav jedan umorni i gotovo kanonizovani univerzum 'rastrese' i opusti do krajnjih granica, neko će reći beketovski, neko bartovski ili bartelmijevski, svejedno", napisao je Nikčević.

Prema njegovim rečima, Albahari nam je "suverenom tehnikom približio zanosne mehanizme kratke priče i ponudio veoma složenu topografiju jednostavnog ljudskog pisma".

Hrvatski pesnik Miroslav Kirin je napisao da se "majstor pripovedanja Albahari uvek bavio rečenicama, njihovom prohodnošću, trajanjem i značenjem, jer je svaki put iznova razmišljao o tome kako da napise priču i pritom sve dovodio u sumnju". 

"To je toliko ljudsko. Bile su to rečenice neosporne lepote. Priče ukradene iz nevidljivog života. Uz Danila Kiša možda sam se samo Albahariju vraćao bezbroj puta, ne znam koji put čitao njegove priče, ili romane, recimo 'Mamac'", naveo je Kirin. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura