Aktuelno iz kulture

Klint Istvud se oprostio od filma

Komentari

Autor: Tanjug

20/07/2021

-

10:21

Klint Istvud se oprostio od filma
Klint Istvud se oprostio od filma - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američki glumac Klint Istvud objavio je na svom Tviter profilu da se u 92. godini života oprašta od karijere na filmu.

"Mislim da je ostariti graciozno važan talenat. Za mene je prekasno", napisao je u objavi legenradni glumac.

Istvud je bogatu karijeru, koja traje više od 60 godina, započeo ulogama u vestern filmovima, a pored glume, bavio se i režijom, Nagradu Američke filmske akademije dobio je čak pet puta.

Na velikom je platnu još od davne 1959. godine, iako mu početak karijere nije bio tako sjajan: zbog ugovora s "Universalom", po kojem je imao niske prihode, slavni glumac morao se baviti i drugim poslovima da "skrpi kraj s krajem", tako da je bio i vatrogasac, radio je u trgovinama, ali i kao spasilac.

U vesternima je počeo da glumi jer je producentima ličio na kauboja, a osim Džona Vejna to nije nikome dotad uspelo.

Glumio je u popularnoj dolarskoj trilogiji krajem šezdesetih godina, a poznati pončo u kojem se pojavljivao tokom filmova nije se prao jer, kako je Istvud naveo, komad bi se raspao da su ga oprali.

Tokom karijere Istvud je često pokušavao da se bavi politikom. Godine 1986. kandidovao se za gradonačelnika gradića Karmel-baj-d-Si u Kaliforniji i pobedio, a njegov najveći uspeh bilo je ukidanje zabrane prodavanja sladoleda u gradiću nakon godina postojanja tog bizarnog zakona.

Podržao je Donalda Trampa u kandidaturi za Belu kuću, iako ga mnogi kritikovali zbog toga, glumac i reditelj je odbijao da prihvati činjenicu da je konzervativac.

Izjavio je kako se njegova verovanja protive nekim Trampovim potezima, kako je govorio, nije toliko "za" njegovu politiku, već se samo u nekim trenucima s Trampom slaže.

Istvud je tokom karijere bio je jedan najplaćenijih glumaca u Holivudu, a jednako je uspešan bio i kao reditelj.

Za muziku u njegovim filmovima često je zaslužan njegov sin Kajl, koji je dzež muzičar, a otac ga je u ranoj mladosti uveo u svet filma. I sam Istvud je talentovani muzičar, tako da je u mnogim filmovima i sam svirao numere.

Istvudov najveći hit bio je 2004. godine, kada je za film "Devojka od milion dolara" dobio sedam nominacija za Oskara - on je tada je imao 74 godine i postao je najstarija osoba ikada koja je dobila Oskara za najbolju režiju.

Kad je reč o ulogama, bio je čini se vrlo izbirljiv. Odbio je velike filmove, poput onih o Supermenu i Dejmsu Bondu.

Američki mediji pišu da ima osmoro dece, iako pojedini biografi tvrde da niko ne može sa sigurnošću navesti tačan podatak. Prema dokumentarnom filmu iz 2012. godine, prvo dete je dobio još dok je bio u srednjoj školi.

Komentari (0)

Kultura