Aktuelno iz kulture

Priština potražuje srebrnu kopču iz šestog veka, Beograd odgovara slikom oskrnavljene crkve

Komentari

Autor: FoNet

06/08/2023

-

15:47

Priština potražuje srebrnu kopču iz šestog veka, Beograd odgovara slikom oskrnavljene crkve
Priština potražuje srebrnu kopču iz šestog veka, Beograd odgovara slikom oskrnavljene crkve - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Srebrna kopča iz šestog veka, otkrivena na arheološkom nalazištu Ulpijana, najnoviji je artefakt koji kosovsko Ministarstvo kulture potražuje, dok se zvanični Beograd u odgovoru Prištini i ovog puta oglašava fotografijom oskrnavljene crkve, navodi danas KoSSev.

"Kopča napravljena od srebra, iz šestog veka, otkrivena u severnoj nekropoli Ulpijana na Kosovu, nalazi se među 1.247 eksponata zbirke kulturnog nasleđa Kosova koje Srbija nezakonito drži više od dve decenije. Ne vraćajući ih u mesto porekla, Srbija krši konvencije Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO), sporazum o povratku i Ahtisarijev dokument", poručilo je u subotu Ministarstvo kulture u Prištini.

Ministarstvo kulture Srbije je odgovorilo fotografijama posle rata oskrnavljene crkve u Đurakovcu.

Srbija je članica UNESKO i potpisnica kulturnih konvencija, koje poštuje i posvećeno sprovodi.

"Istina o odnosu Prištine prema kulturnom nasleđu u celini najbolje se ogleda u činjenici da je srpsko kulturno nasleđe na Kosovu decenijama izloženo sistematskom skrnavljenju i uništavanju, sa ciljem brisanja tragova postojanja srpskog naroda na tom prostoru", poručili su iz Beograda.

Ocenjeno je da je "krajnje licemerno" pozivanje Prištine na konvencije UNESKO, posebno imajući u vidu odnos prema nasleđu i činjenicu da se srpske crkve i manastiri nalaze u opasnosti. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura