Aktuelno iz kulture

Dragomir Milenković i Vladeta Kandić dobitnici specijalnih nagrada ''Nišville festivala''

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/08/2023

-

18:29

Dragomir Milenković i Vladeta Kandić dobitnici specijalnih nagrada ''Nišville festivala''
Dragomir Milenković i Vladeta Kandić dobitnici specijalnih nagrada ''Nišville festivala'' - Copyright Euronews/Ljiljana Pavlović

veličina teksta

Aa Aa

Dragomir Milenković, umetnik, gitarista, kompozitor, osnivač grupe Hazari, publicista i jedan od pionira fuzije džeza i world music dobitnik je nagrade za životno delo koju Nišville festival dodeljuje umetnicima koji su ostavili značajan trag na srpskoj džez sceni. Nagrada Nišvila za doprinos promociji balkanskog džeza  uručena je priznatom muzičaru i kompozitoru Vladeti Kandiću - Bata Kandi.

"Zadovoljstvo mi je što sam godinama bio Nišlija i što je ovaj grad dosta doprineo mojim muzičkim idejama i stvaralaštvu", rekao je Milenković. 

Istakao je da Niš poseban i bogat kulturni prostor i "vruća zona" muzike. 

"Ovde sam imao posebnu inspiraciju u radu, moja ideja je bila da se oformi balkanski džež kao pravac", rekao je Milenković i zahvalio se organizatorima festivala, ali i niškoj publici koja je prepoznala njegov rad kao deo svog kulturnog nasleđa. 

Nagrada Nišvila za doprinos promociji balkanskog džeza takođe je uručena i priznatom muzičaru i kompozitoru Vladeti Kandiću - Bata Kandi.

Kandić je nastupao na svetskim džez festivalima širom evrope – u Hanoveru, Balveju, Gracu, Berlinu, Solunu, Patrosu, Opatiji, Ljubljani, Zagrebu, Beogradu i Skoplju i član je udruženja američkih džez harmonikaša u Los Anđelesu od 1989. godine gde su mu priznanje uručili džez velikani harmonike Frank Maroko i Art Van Dame.

Dragomir Milenković rođen je 1954. godine u dalmatinskom gradu Trogiru, Hrvatska. Živeo je i u Prokuplju, a godine tokom kojih je stekao širu afirmaciju i skrenuo pažnju na svoj rad i van granica Srbije proveo je u Nišu.

 

 

 

 

Komentari (0)

Kultura