Aktuelno iz kulture

Sutra počinje Nišville Jazz Festival: Na Niškoj tvrđavi nastupaju Tricky, Ida Nielsen, ADF...

Komentari

Autor: Tanjug

09/08/2023

-

11:32

Sutra počinje Nišville Jazz Festival: Na Niškoj tvrđavi nastupaju Tricky, Ida Nielsen, ADF...
Sutra počinje Nišville Jazz Festival: Na Niškoj tvrđavi nastupaju Tricky, Ida Nielsen, ADF... - Copyright Euronews/Ljiljana Pavlović

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodni "Nišville Jazz Festival" biće zvanično otvoren sutra uveče i trajaće do 13. avgusta u Nišu na više pozornica Niške tvrđave, a publiku će zabavljati svetske zvezde kao što su Tricky, Ida Nielsen, Asian Dub Foundation, Teodosii Spasov, i mnogi drugi.  

U toku je pozorišni festival "Nišville Jazz Theater" koji je otvoren 4. avgusta kao uvod u muzičku manifestaciju koja postoji gotovo tri decenije.

Srpski muzičari, veterani Vladeta Kandić -Bata Kanda i Dragomir Milenković Joga, lider sastava "Hazari", večeras će primiti svoje nagrade od festivala na svečanosti u Gradskoj kući u Nišu.

Tako će Joga od direkcije Nišville-a primiti Nagradu za životno delo, i nedavno je tim povodom najavio uskoro izlazak 15. albuma koji je pisan za harfu pod nazivom "Sedam boja harfe", te je istakao da inače malo ima džez kompozicija stvaranih za harfu.

Umetnik na harmonici Bata Kanda laureat je Specijalne nagrade za promociju balkanskog džeza, i obojica umetnika će sutra uveče u tandemu otvoriti Nišville jazz festival na zajedničkom koncertu, kao spoj elektronske i džez muzike. 

Internacionalni festival Nišville Jazz Theater odigrava se u Amfiteatru uz reku Nišavu pod temom ili sloganom "Uprkos tuzi" (Despite Sadness), a otvorio ga je komad  "Echos" (Odjeci) u produkciji “Migro Teatra” iz Krakova, kao i prve noći predstava “Pirandelov Cirkus” iz Strumice, pozorišta "Anton Panov", prema dva dela italijanskog pisca Luiđija Pirandela - "Šest lica traže pisca” i "Večeras improvizujemo".  

nisville.com

 

Odigrani su i naslovi -  "Pastet" nezavisnih umetnika iz Sofije ,  "Antigonine duše" trupe "Plavo pozorište" iz Beograda, "Elektra” Danila Kiša, u režiji glumice Olivere Viktorović Đurašković, u produkciji Narodnog pozorišta Timočke Krajine "Zoran Radmilović" iz Zaječara, "Cirkorama" iz Zagreba sa performansom "Zodijak – krug malih životinja",  "Stubovi društva" prema drami norveškog pisca Henrika Ibzena, produkcije "Notara teatra" iz Bukurešta.

Za kraj kraj Glavnog programa, 8. avgusta je igran mađarski projekat "Don’t Fuss"  plesačke kompanije "Gobi" iz Budimpešte. 

Prateći program Nisville džez teatarskog festivala obuhvata predstave “Šabloni slobode” beogradske “Cirskusfere”, odigrane sinoć i “Kutije sreće” AO kompanije iz Beograda, koja će se igrati večeras za kraj.

Od sutra do 13. avgusta sledi zvaničan muzički festival "Nišville" gde će se predstaviti velika svetska i regionalna imena iz sveta džeza, ali i hip hopa.

Earth and Sky je najveća i najznačajnija pozornica Nišville Jazz Festivala,  pozicionirana u samom srcu Tvrđave na njenom centralnom platou, čine je dve bine na kojima se naizmenično smenjuje program Festivala. Zato je specifična i jedinstvena u celom svetu, nigde na festivalima ne postoji ta vrsta koncepta i zamisli.  

Tako će sutra, prvog dana, svirati bugarsko-srpski bend "SPICH Project Orchestra", "Mauro Sigura Quartet with Luca Aquino" (Italija), Dragomir Milenković Joga i Hazari feat. 

Bata Kanda,  Roberto Fonseca: La Gran Diversion (Kuba), BiH ska atrakcija "Dubioza Kolektiv", i bend "Pulkes" (Izrael). 

Petak, 11. avgust donosi koncerte domaće snage - Dušan Petrović Oktet, ali i - Kuhn Fu (Danska, Turska, Holandija, Velika Britanija),  Alma Mićić Band feat. Gregory Hutchinson (SAD, Srbija, Bugarska), bugarski umetnik Teodosi Spasov i "No Keys Trio", zvezda Ida Nielsen and The Funkbots (SAD, Tajland) i grupa "Tantfreaky" (Poljska). 

U subotu, 12.08. gostovaće Italijani "Motel Kaiju", Bojan Cvetković Quartet, "Brekky Boy" (Australija), "EuroCubans" (Kuba i Slovenija),  izuzetni britanski muzički kolektiv "Asian Dub Foundation", čest gost Srbije na mnogim manifestacijama, kao i "Jazz Punt Big Band" (Slovenija). 

Poslednji dan festivala 13. avgusta otvoriće srpski sastav "Mateja Jezdić Band", austrijski bend "Austrian Syndicate",  Francuzi "Al-Quasar",  Thana Alexa with Antonio Sanchez (SAD), velika hip hop zvezda iz Velike Britanije - Tricky, i srpski sastav "The Best of Balkan Brass". 

Nišville kao i uvek nudi mnoge pozornice: "Open Stage", "Youth Museum Stage", "Welcome Stage", "Midnigh Jazz Dance", "Hip Hop Stage" (nastupaju regionalne zvezde Edo Maajka i grupa "Elemental", česti gosti Srbije), "Šaban i Balkan Brass Stage". 

Prateći program čini i sedma umetnost - "Nišville Movie Summit" - bioskopi (Street Movie, Main Nišville Movie, Garden Indie Movie, River Indie bioskop, Summer Stage, Hip hop and Midnight Jazz Dance Kino, Kristina Dream Movie i Strip Movie). Osim toga, bogat program čini i promocija knjiga "Nišville Jazz & Book's Sessions", kao i deveta umetnost - "Striporama" - Međunarodni festival stripa i pop kulture, obe manifestacije u trajanju kada i glavni Nišville, od 10. do 13. avgusta. 

Britanski sastav Asian Dub Foundation (ADF) nastupiće na predstojećem Nišvilu, u subotu 12. avgusta. Njihova jedinstvena kombinacija oštrih jungle ritmova, dub bas linija i divlje gitare, učinila ih je jednim od najboljih živih bendova na svetu. 

Tokom svoje duge i produktivne karijere, Asian Dub Foundation su delili scenu sa grupama i pojedincima kao - Rage Against The Machine, Beastie Boys, Primal Scream, Radiohead, nedavno preminula Šinejd O' Konor, Igi Pop.

Priča o Asian Dub Foundation je počela ranih 90-ih godina, kada je bend formiran iz muzičke radionice u istočnom Londonu, u instituciji koja je njihov duhovni dom - Community Music. 

Danska bas gitaristkinja Ida Nielsen, svetski poznata kao nekadašnja članica pratećih bendova čuvenog Prinsa, nastupiće sutra na ovogodišnjem Nišvilu sa svojim sastavom "Funkbots".  Muzičar Teodosi Spasov (1961), čuveni bugarski kavalista, nastupiće u glavnom programu Nišville jazz festivala sa svojim "No Keys triom" 11. avgusta na Platou niške Tvrđave. 

Najpoznatiji svetski umetnik na tradicionalnom balkanskom instrumentu - kavalu (pastirska frula), Spasov je već duži niz godina u samom vrhu svetske "world music“ scene, a u rodnoj Bugarskoj ima status nacionalnog umetnika. 

Do sada je objavio preko 20 samostalnih albuma, a i stvara soundtrack za prestižna filmska ostvarenja bugarske, ali i svetske kinematografije. Sarađivao je sa regionalnim muzičarima kao što su Vlatko Stefanovski, Miroslav Tadić, ali i sa "Riverdence" i sa Londonskim simfonijskim orkestrom. 

Teodosi Spasov se do sada predstavio niškoj publici na Nišvilu pre par decenija u Domu Vojske, ali su ostali u sećanju nastupi na Letnjoj pozornici u Tvrđavi 2006, u okviru međunarodnog world music projekta "Mediteraneo", te 2008. na istom prostoru gde je bio specijalni gost na koncertu egpatsko-holandskog etno džez sastava "Tharana".  Nedavno je gostovao na ovogodišnjem izdanju "Guitar Art" festivala u Beogradu na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine. 

Adrian Nicholas Matthews Thaws (1968), poznatiji pod scenskim muzičkim imenom Tricky, nekadašnji član megapopularne grupe iz Bristola (Velika Britanija) – "Massive Attack", nastupiće sa svojim sastavom na zatvaranju ovogodišnjeg Nišvilla, u nedelju, 13. avgusta. 

Solo karijeru je započeo 1995. godine izuzetno uspešnim albumom "Maxinquaye", koji je označio i početak dugotrajne saradnje sa vokalistkinjom Martinom Topley-Bird.  

Do kraja decenije, ovaj pionir trip hopa, britanski kompozitor, pevač i producent iz Bristola, objavio je još četiri studijska albuma, a od 2000. godine još deset izdanja kao "Fall to Pieces" (2020) i "Lonely Guest" (2021).

Godine 2016. pridružio se na kratko svom prvom bendu “Massive Attack” iz rodnog Bristola, koji je gostovao kod nas na Exitu 2004, kao i u Beogradskoj Areni 2010.  

Tokom svoje karijere Tricky je sarađivao sa širokim spektrom umetnika -  Teri Hol (pevač grupe “Specials”), Bjork, američki hip hop sastav "Gravediggaz", Alanis Moriset, Grejs Džons, Pi-Džej Harvi.

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu