Aktuelno iz kulture

Prvo veče Nišvil džez festivala obeležili Spich Project, Roberto Fonseka i Dubioza kolektiv

Komentari

Autor: Tanjug

11/08/2023

-

08:12

Prvo veče Nišvil džez festivala obeležili Spich Project, Roberto Fonseka i Dubioza kolektiv
Prvo veče Nišvil džez festivala obeležili Spich Project, Roberto Fonseka i Dubioza kolektiv - Copyright Euronews/Ljiljana Pavlović

veličina teksta

Aa Aa

Nišvil džez festival počeo je nastupima Spich Project orkestra i Mauro Sigura kvarteta sa Lukom Akvinom na "Earth/Sky" bini.

Program glavne festivalske bine u četvrtak veče su obeležili i Dragomir Milenković Joga i Hazari sa Bata Kandom, kao i kubanski džez muzičar Roberto Fonseka, a tu su i Dubioza Kolektiv i "Pulkes".

U Tanjugovoj anketi među posetiocima Nišvila brojni su istakli da dolaze na festival od prvog izdanja, a jedan je primetio da je tokom njegovog trajanja "Niš definitivno drugačiji grad".

Posetioci su priznali i da se osećaju svečano tokom Nišvila, neki su došli iz inostranstva na festival, poput jednog Rusa koji kaže da je željan roka i džeza, a treći očekuju dobre izvođače, poput Dubioze kolektiv.

"Treba više kulturnih dešavanja, da se to više ceni u društvu. Kultura je nekako izgubila na značaju. Treba mladi bendovi da dobiju pažnju, da se čuju", rekao je jedan posetilac.

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

Mišljenje nekih posetilaca je i da je Nišvil međunarodni festival koji ima svoju tradiciju i koji "treba da ostane u Nišu, da cenimo ono što je dobro".

Open bina Nišvila prve večeri je donela nastupe domaćih sastava Laplandera, Vojvođanskog bluz benda, Magnituda i Broken flauer (Flower), a "Šaban end Balkan bras (brass)" bina nastup Balkanskih žica, Orkestra Manuela Ametovića, Omladinskog bras benda Sosa i Lole, BID bend, kao i Fejt (Faith) i Branka.

Od nekoliko manjih bina Nišlije su mogle posetiti  "Museum Youth" sa svirkama Generacije Z, Short Reports-a, Desi Džesi i Fineganns Wake. Festival Nišvil traje do 13. avgusta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura