Reflektor

Dubioza kolektiv i Robert Fonseka na otvaranju Nišvila - garancija dobrog provoda

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

10/08/2023

-

19:45

Dubioza kolektiv i Robert Fonseka na otvaranju Nišvila - garancija dobrog provoda
Međunarodni "Nišville Jazz Festival" - Copyright Tanjug/Dimitrije Nikolić

veličina teksta

Aa Aa

Nišvil džez festival počeo je večeras nastupima Spič prodžekt (Spich Project) orkestra i Mauro Sigura kvarteta sa Lukom Akvinom (Luca Aquino) na "Ert/Skaj" (Earth/Sky) bini. Program glavne festivalske bine večeras su obeležili i Dragomir Milenković Joga i Hazari sa Bata Kandom, kao i kubanski džez muzičar Roberto Fonseka (Fonseca), a tu su i Dubioza Kolektiv i Palks (Pulkes).

Kubanskom džez pijanisti i kompozitoru Robertu Fonseku nagrada "Šaban Bajramović", za fuziju džeza sa drugim pravcima, uručena je večeras na Nišvile Džez festivalu.

"Koncert će biti sjajan, jer smo se značajno pripremali, daćemo od sve od sebe da ljudima iz Srbije ponudimo najbolje na ovom festivalu. Radujemo se večerašnjem nastupu i zasigurno ćemo se mnogo zabaviti", rekao je Fonseka za Euronews Srbija uoči nastupa. 

Euronews Srbija

 

 

Sa svojim orkestrom predstaviće novi projekat "La Grand Diversion" (Velika zabava), koji objedinjava, muziku, scenogradfiju, koreografiju, video snimke i posveta je pariskom klubu "Cabane Cubaine" iz tridesetih godina prošlog veka.

Roberto Fonseca je jedan od najistaknutijih kubanskih džez muzičara novog milenijuma, klavijaturista, kompozitor, aranžer i pevač koji je za bio nominovao za Gremi više puta. 

Večeras će nastupiti i Dubioza kolektiv, a članovi su najavili da će na večerašnjem nastupu izvesti presek pesama sa dosadašnjih albuma ali možda i neke koje još nisu objavljene.

"Biće presek pesama sa dosadašnjih albuma i neke koje smo tek napravili, a još nisu izašle. Pokušaćemo napraviti neki ludi medli", najavili su članovi Dubioze kolektiv na festivalskoj konferenciji za novinare.

Govoreći o načinu stvaranja njihovih pesama, iz Dubioze kolektiv su otkrili da ih je malo nastalo u studiju, pošto ih većinom pišu na putu, u kombiju, ili koncertnom bekstejdžu.

"Nas je jako teško smestiti u bilo kojim žanr, tako da ćemo se uvek naći na ovakvim festivalima koji nose određeni predznak u koji nas možda i ne bi svrstali", rekao je za Euronews Srbija Almir Hasanbegović. 

Euronews Srbija

 

 

Basista Vedran Mujagić dodaje da su sve njihove pesme nastale pre deset ili 15 godina i dalje aktuelne i posetioci Nišvila će se moći povezati s njima.

"Inspiracije nažalost ne nedostaje i jedva čekamo kad će nestati", našalio se Mujagić.

Upitan da li je neobično što nastupaju na Nišvilu, Mujagić je rekao da ih često pitaju otkud oni na nekom džez, rege ili vrold mjuzik (world music) festivalu.

"Volimo barijere pomerati. Kad pogledate istoriju moderne muzike sve je krenulo iz džeza i bluza. Nama nije čudno. Na Sarajevskom džez festivalu smo videli i čudnijih bendova", naveo je Mujagić.

Od nekoliko manjih bina, Nišlije su mogle posetiti "Mjuzeum jut" (Museum Youth) sa svirkama Generacije Z, Šort (Short) reportsa, Desi Džesi i Finegans vejka (Fineganns Wake). Festival Nišvil traje do 13. avgusta.

Komentari (0)

Kultura