Aktuelno iz kulture

Oskarovcu Čarliju Kaufmanu uručeno Srce Sarajeva

Komentari

Autor: Tanjug

14/08/2023

-

21:32

Oskarovcu Čarliju Kaufmanu uručeno Srce Sarajeva
Oskarovcu Čarliju Kaufmanu uručeno Srce Sarajeva - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

Američkom Oskarovcu, scenaristi, reditelju i producentu Čarliju Kaufmanu večeras je uručeno "Počasno Srce Sarajeva" na 29. Sarajevo film festivalu (SFF).

Kaufman je priznanje SFF-a za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti primio u "Ljetnom Koka kola kinu", gde je potom u okviru "Open er" programa prikazan film "Adaptacija" (2002) reditelja Spajka Džonza, za koji je pisao scenario.

Primajući nagradu pred više hiljada gledalaca u ispunjenom bioskopu na otvorenom, Kaufman je rekao da je "zahvalan za ovu čast", i poručio da voli Sarajevo, još od kako je bio u tom gradu prvi put 2008. godine, a posebno toplinu njegovih ljudi.

Uručujući priznanje, direktor SFF-a Jovan Marjanović je istakao da je Kaufman "toliko kultan u svetu filma, i dugi niz godina donosi publici smeh, tugu, utehu i empatiju".

"Kada vidite jednu scenu njegovog filma teško ju je zameniti za nekog drugog autora", ocenio je Marjanović.

SFF je prvi put Kaufmana ugostio 2008. godine kada je predstavljao svoj rediteljski debi "Synecdoche, New York". Kaufmanovo poslednje rediteljsko ostvarenje je "Razmišljam da okončam ovo" (2020).

Radio je, između ostalog, scenarije za filmove "Biti Džon Malkovič" (1999), "Ispovest opasnog uma" (2002) i "Večni sjaj besprekornog uma" (2004), za koji je osvojio Oskara.

Kaufmanova scenaristička karijera počela je na sitkom seriji "Get A Life" devedesetih godina, koje je proveo radeći komedije i skečeve na televiziji pre nego što je prešao na film.  

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu