Aktuelno iz kulture

Gitarijada u Zaječaru: "Električni orgazam" umesto "Divljih jagoda"

Komentari

Autor: Tanjug

16/08/2023

-

16:13

Gitarijada u Zaječaru: "Električni orgazam" umesto "Divljih jagoda"
Električni Orgazam - Copyright FoNet/PR/Mikica Andrejić

veličina teksta

Aa Aa

Nedelju dana pred početak najstarijeg balkanskog rok festivala "Gitarijada" u Zaječaru, došlo je do promene u programu, pa će 24. avgusta umesto sarajevske hard rok grupe "Divlje jagode" nastupiti beogradska novotalasni bend "Električni orgazam",saopštili su organizatori. 

Veliki broj posetilaca iz Bugarske, zemlje i regiona najavio je dolazak na 56. izdanje "Gitarijade" od 24. do 26. avgusta, koja afirmiše rok demo bendove uz bogat revijalni program.

Ipak, desila se jedna promena od početka realizacije, tako da je zbog objektivnih zdravstvenih razloga, sarajevska hard rok grupa "Divlje jagode" morala da otkaže svoj nastup i celu turneju.

Time su se program i satnica 56. Gitarijade promenile, tako da će prve večeri 24. avgusta biti održano prvo polufinale (20.00h) uz nastup pobednika 55. Gitarijade – benda "Direct Drive" (21.00h), koji je imao zapažen koncert i na nedavno završenim 38. “Danima piva” u Zrenjaninu.
Prvu noć će obeležiti i "Električni orgazam" (21.30h), koji je stigao upravo kao zamena za “Divlje jagode”, jer u izvornoj postavi 56. izdanja nisu bili selektovani.

FoNet/PR/Wood

Generacija 5

Nakon rokenrol ekipe Gileta, Ljube, Banane, Švabe i Pačeta, na binu će se poperi legendarna "YU Grupa" (23.00h), koja postoji već 53 godine i ovog leta nastupa na velikom broju festivala po Srbiji i regionu ("Dani piva" – Zrenjanin, "Lake Fest" – Nikšić), uskoro krajem avgusta i na Zemun Festu (Zemunski kej) i "Fidbox festu" 2. septembra u Atrijumu Beogradskog sajma.

Posle braće Žike i Dragija Jelića, 24. avgust će zatvoriti DLM – “Deca loših muzičara” (00.30h).  
Druga noć 25. avgusta pripada drugom polufinalu (20.00h), bendu "Cardinal Point" (21.00h), antologijskoj "Generaciji 5" (21.30h), američkom muzičaru Marku Mendozi (23.00h) i sastavu "Smak plus" (00.30h).  

FoNet/PR/Tess Lipovski

Ivan Keller

Upravo je poseban doživljaj za posetioce "Gitarijade" kada im gostuje neka inostrana grupa ili muzičar, tako su u istoriji manifestacije koncerte imali engleski rokeri "Uriah Heep” dva puta, britanski gotik hard rok sastav "The Cult", hard rok atrakcija iz Škotske "Nazareth", britanski rok umetnik Bili Ajdol.

Ove godine to je spomenuti Marko Mendoza (60), američki basista i kompozitor, saradnik velikih rokerskih bendova kao "Whitesnake", "Thin Lizzy", "Journey", "The Dead Daisies".  

Marco Mendoza će u petak 25. avgusta nastupiti sa gitaristom Ivanom Kelerom i bubnjarom Krisom Alanom, a ujedno američki basista je i rokonačelnik 56. Gitarijade.

Poslednje treće veče festivala rezervisano je za Finale demo grupa (19.00h), dok će nastupe imati pop rok bendovi "Osvajači" (20:30h) i "Neverne bebe" (21:30h) koji slave 30 godina karijere sa bogatom turnejom širom zemlje i regije uz novi album "Hodaj" (u subotu, 19. avgusta sviraju na manifestaciji "Novobeogradsko kulturno leto" na Savskom keju). 

Onda sledi proglašenje pobednika 56. Gitarijade (23.00h), kao i koncerti svestranog umetnika Dr Neleta Karajlića sa svojim pratećim bendom "Osiromašeni uranijum" i hard rok metal sastav "Mortal Kombat" (01.00h).

Komentari (0)

Kultura