Aktuelno iz kulture

Međunarodni pozorišni festival "Teatar na raskršću" od 4. do 10. septembra u Nišu

Komentari

Autor: Tanjug

16/08/2023

-

19:17

Međunarodni pozorišni festival "Teatar na raskršću" od 4. do 10. septembra u Nišu
Promo/Narodno pozorište Niš/Teatar na raskršću - Copyright Promo/Narodno pozorište Niš/Teatar na raskršću

veličina teksta

Aa Aa

Narodno pozorište Niš organizuje četvrto izdanje međunarodnog pozorišnog festivala "Teatar na raskršću" od 4. do 10. septembra, saopštila je direkcija.

Poznati festival drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora je takmičarskog karaktera, a selektor je Spasoje Ž. Milovanović, koji je odabrao šest predstava iz Srbije i zemalja u okruženju za glavni, takmičarski program.

Tako su u selekciji predstave – klasici "Magbet" Vilijama Šekspia (4. septembra) u režiji Jagoša Markovića (Narodno pozorište u Beogradu), gde glavne uloge igraju Nebojša Dugalić i Nataša Ninković, "Škrtac" prema drami "Tvrdica" Žan Baptista Poklena Molijera (05.09.), rediteljke Dore Ružđak Podolski (Satiričko kazalište Kerempuh, Zagreb, Hrvatska).

Takođe na repertoaru će biti i domaća dramaturgija i književnost – "Noćna frajla" Aleksandra Popovića (06.09.) u režiji Branislava Mićunovića (NP Niš), "Gospodjica" prema noveli Ive Andrića (07.09.) u režiji Đurđe Tešić i dramatizaciji glumice Vanje Ejdus (Narodno pozorište Republike Srpske, Banja Luka), "Pokojnik" Branislava Nušića (08.09.) reditelja Egona Savina (Crnogorsko narodno pozorište i Centar za kulturu Tivat, Crna Gora).

Selekcija uključuje i dramu "Lepa Vida" Staše Prah (09.09.) režisera Marjana Nećaka (koprodukcija Gledališče Koper – Teatro Kapodistrija, Slovenija i Slovensko stalno gledališče Trst, Italija), dok će na zatvaranju festivala "Teatar na raskršću" 10. septembra, publika imati priliku da premijerno u Nišu pogleda predstavu "Dekameron" Đovanija Bokača.

U pitanju je nova verzija istaknutog makedonskog reditelja Dejana Projkovskog - koprodukcija JU Gradsko pozorište Podgorica, Kulturni centar Bar – Festival Barski ljetopis (Crna Gora) i Narodno pozorište Niš, koja će biti odigrana u čast nagrađenih.

Tom prilikom će biti i svečano dodeljene nagrade za najbolju predstavu, režiju, četiri glumačke nagrade, za kostimografsko i scenografsko ostvarenje, originalnu scensku muziku, scenski pokret, kao i specijalna nagrada Festivala. 

Osim ovih, dodeljuju se i nagrada okruglog stola kritike i nagrada žirija novinara.

Pored šest takmičarskih i predstave u čast nagrađenih, biće organizovan i bogat prateći program koji će naknadno biti objavljen: razgovori o predstavama, tribine, promocije knjiga.

Programski savet Festivala čine  pozorišni stvaraoci iz Srbije i regiona: dr Duško Ljuština, menadžer u kulturi (Zagreb, Hrvatska), Vasilka Bumbarova, teatrološkinja (Sofija, Bugarska), Dejan Lilić, prvak drame (Skoplje, Severna Makedonija), Miloš Latinović, dramski pisac i književnik (Beograd, Srbija), dr Miroslav Radonjić, teatrolog (Novi Sad, Srbija), u skladu sa pravnilnikom Festivala, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, turizmološkinja i direktor NP Niš mr Spasoje Ž. Milovanović, teatrolog, koji je ujedno direktor i selektor. 

Stručni žiri ovogodišnjeg festivala čine: prof. dr Nenad Novaković, ekspert za elektronske medije i menadžment u kulturi (BiH), Irena Šarović, balerina, koreograf i diplomirani dramaturg (Srbija),  Vasil Vasilev, reditelj i upravnik Nacionalnog teatra “Ivan Vazov” u Sofiji (Bugarska), Milica Bajić Đurov, scenograf i kostimograf (Srbija) i Dušan Kovačević, glumac i umetnički direktor JU Gradskog pozorišta u Podgorici (Crna Gora).

Od ove godine, Festival ima status manifestacije u oblasti kulture od značaja za grad Niš.

Festival "Teatar na raskršću" ima cilj afirmaciju sličnosti i razlika kulturnog identiteta država i naroda koji dele isti kulturni prostor, afirmaciju države Srbije i grada Niša kao mesta raskršća evropskih i svetskih puteva, jačanje međunarodne kulturne razmene, promovisanje pozorišne umetnosti balkanskog kulturnog prostora, kao i razmenu ideja i pozorišnih praksi. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura