Aktuelno

Šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji: Niš računa na EU, kao što i EU računa na Niš

Komentari

Autor: Tanjug

10/08/2023

-

21:13

Šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji: Niš računa na EU, kao što i EU računa na Niš
Šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji: Niš računa na EU, kao što i EU računa na Niš - Copyright Tanjug/Dimitrije Nikolić

veličina teksta

Aa Aa

Šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Nikola Bertolini, posetio je danas Niš gde se realizuju projekti uz podršku EU i tom prilikom istakao da se unapređuju odnosi između EU i Niša.

Bertolini je sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski obišao radove na unapređenju energetske efikasnosti zgrade Pozorišta lutaka koje Grad Niš izvodi uz podršku Evropske unije, a posetili su i Centar za socijalni rad "Sveti Sava" i Degustacioni centar "Zalogaj juga".

Tanjug/Dimitrije Nikolić

 

"Veoma sam srećan što sam ponovo u Nišu i što mogu da vidim da se razni projekti izvode ovde, kao i da se unapređuju odnosi između EU i Niša koji su partneri u mnogim aktivnostima", rekao je Bertolini.

Dodao je da Niš računa na EU, kao i da EU računa na Niš, budući da se, prema njegovim rečima, u taj srpski grad ulaže novac poreskih obveznika EU.

"Danas smo videli nekoliko projekata koji u glavnom fokusu imaju decu. Prvo je bilo Pozorište lutaka, drugo, maksimalna briga o deci u situacijama koje su opasne i po njih ugrožavajuće, a u pitanju je sjajna inicijativa. Treće, opet se vraćamo na kulturu, jer kako ja kažem, hrana jeste kultura i kada deca od ranih nogu nauče koliko je važna hrana, onda će oni biti branioci dobrog zalogaja do kraja života", istakao je Bertolini.

Dodao je da je Niš jedna od najvećih opština u Srbiji i da ima ogroman potencijal, kao i da sprovodi veliki broj inicijativa.

Tanjug/Dimitrije Nikolić

 

"Niš je više uznapredovao od većine opština u Srbiji i to moje mišljenje potrvđuju mnogi drugi akteri sa kojima sam razgovarao. Nadamo se da će vlasti u Beogradi povećati svoju podršku opštinama i lokalnom nivou jer je pristupanje EU nešto što treba da uradi cela zemlja, a ne samo Vlada", rekao je Bertolini.

Istakao je da su potrebni dobri projekti, završeni projekti, projekti koji su spremni za sprovođenje kako bi na taj način Evropskoj uniji bilo lakše da podrži njihovo sprovođenje.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski izjavila je da je finansijska podrška podrška EU veoma značajna budući da grad Niš dobija dosta bespovratnih sredstava kroz različite projekte.

"Različita udruženja i institucije mogu da apliciraju i da zajedno sa gradom dobiju određena sredstva, kao i da se ta sredstva upravo kroz ovakve programe realizuju", rekla je Sotirovski.
Ovo su, prema njenim rečima, primeri iz dobre prakse, primeri koji pokazuju kako se zajedno sa EU radi na poboljšanju uslova u zajednici.

"U godini kada Pozorište lutaka obeležava 65 godina postojanja, zahvaljujući pomoći EU, mi dobijamo rekonstrukciju tog objekta i mogućnost da 30.000 dece koliko godišnje prođe kroz to pozorište ima bolje uslove za uživanje u lutkarskim predstavama", istakla je Sotirovski.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija