Aktuelno iz kulture

Nišvil dobio veći budžet: Najveći domaći džez festival ipak i ove godine u Srbiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/02/2023

-

13:20

Nišvil dobio veći budžet: Najveći domaći džez festival ipak i ove godine u Srbiji
Nišvil dobio veći budžet: Najveći domaći džez festival ipak i ove godine u Srbiji - Copyright Tanjug/Zoran Ćirić

veličina teksta

Aa Aa

Iako je sednica Saveta Nišvila zakazana za danas, otkazana je zbog nepostojanja kvoruma i ponovo je sazvana za sutra (7. februar) u 11:30 časova, direktor festivala Ivan Blagojević objavio je da sudbina velike smotre džeza više nije neizvesna. 

"Ono što ćemo članove Saveta upoznati sutradan je da nam je cilj da ipak zaokružimo 30 godina postojanja Nišvila u Nišu i izložimo predlog programa za 2023, jer smo u petak dobili pismo iz kabineta gradonačelnice kojim nas obaveštavaju da nam je budžet uvećan za pet miliona u odnosu na usvojenih 30 na Skupštini decembra meseca, što je i dovelo u pitanje održivost festivala", naveo je Blagojević u zvaničnom saopštenju.

"Ovo je približno nekadašnjih 36 miliona usvojenih pre korone na Skupštini Grada Niša decembra 2019. godine , što je bio minimum minimuma naših očekivanja od Grada Niša kao strateškog partnera, da bismo ušli u riskantan posao prikupljanja nedostajućih 50 miliona za organizaciju ovogodišnjeg Nišvila", dodao je on.

Tanjug/Zoran Žestić

Ivan Blagojević

Rešen je i drugi nesporazum sa Gradom nastao 2020. godine, nestručnim tumačenjem zakona lokalne budžetske inspekcije jer su sa Gradom potpisali ugovor o neophodnosti kontrole trošenja gradskih sredstava od strane licencirane revizorske kuće. Blagojević kaže da je revizorska kuća već dostavila Gradu da su prethodnu 2022 godinu opravdali u celosti.

"Iskreno, očekivali smo povećanje budžeta od 16 posto koliko je proslogodišnji rast cena na malo ali je ovo realno daleko bolja podrška Grada nego proslogodišnja u kojoj smo napravili neto gubitak od 11,2 miliona. Nadamo se da ćemo najznačajniju podršku dobiti od Ministarstva Turizma kao treći najposećeniji festival u zemlji a bilo bi sjajno i ukoliko bi Ministarstvo Kulture izjednačilo izdvajanje za Nišvil kao za tri najznačajnija filmska festivala koji su prošle godine dobili trostruko više sredstava iako Nišvil ima visestruko veće tehničke troškove nego svi oni zajedno. Inače Ministarstvo Kulture redovno podržava naše Creative Europe projekte što nije slučaj sa Gradom Nišom, na čemu smo mu zahvalni", rekao je direktor Nišvila.

On je najavio da će nakon sednice Saveta odmah početi sa potpisivanjem ugovora sa izvođačima, a od 10. februara i sa prodajom prvih 500 kompleta karata po beneficiranoj ceni.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura