Aktuelno iz kulture

Hoće li Nišvil ostati u Nišu: Danas se odlučuje o sudbini jednog od najznačajnijih kulturnih događaja u Srbiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/02/2023

-

11:37

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Hoće li Nišlije i njihovi mnogobrojni gosti i ovog leta moći da uživaju u džezu na Tvrđavi, biće odlučeno na današnjoj sednici Saveta Nišvila koja počinje u 13 časova. 

Direktor tog festivala Ivan Blagojević od ranije upozorava da je budućnost festivala pod znakom pitanja zbog velikih troškova, a slabe podrške Grada i države, kao i da postoji mogućnost da se manifestacija preseli van granica Srbije.

Zbog inflacije povećani su troškovi i honorara i smeštaja izvođača, a sponzore je sve teže naći. S druge strane, organizatori kažu da podrška države i grada već godinama nije dovoljna, a o ozbiljnosti sadašnje situacije najbolje govori činjenica da je obustavljeno potpisivanje ugovora sa izvođačima.

Takođe, obustavljena je i prodaja kompleta karata, koji su ranijih godina u ovo vreme uveliko bili u prodaji.

Organizatori kažu da sa sredstvima koje imaju, koja uspevaju da obezbede i uz tako slabu podršku grada ne žele da održavaju festival i da on gubi na kvalitetu na koji su posetioci navikli. Prema rečima direktora Ivana Blagojevića Nišvil je u minusu 11 miliona, a to je dovelo do toga da festival duguje za tehničke troškove, a prvi put posle mnogo godina i za honorare izvođačima.

U Nišvilu smatraju da ta dugovanja ne bi bila tako velika da nije izostala očekivana podrška grada. Grad je, naime, nakon izbijanja pandemije morao da smanji izdvajanja za Nišvil, a u poslednje dve godine su ta izdvajanja još manja. Tako je Nišvil prošle godine umesto trideset miliona dinara, koliko je trebalo da dobije, dobio samo 24 miliona, a grad je tu slabiju podršku pravdao time da Nišvil nije opravdao sva sredstva koja je dobio, nakon što je budžetska inspekcija utvrdila određene nepravilnosti. 

S druge strane orgnizatori Nišvila angažovali su licenciranu revizorsku kuću i slučaj se našao i na sudu. 

Tanjug/Dimitrije Nikolić

 

Direktor Nišvila je ranije ukazao i da bi ovo mogla biti poslednja sednica u ovom sastavu, jer je u Savetu čak osmoro predstavnika Grada Niša na jednog predstavnika Nišvila, što prema mišljenju organizatora, treba da se promeni. 

Jedina tačka dnevnog reda današnje sednice je budućnost Nišvila.

Direktor Blagojević je pre poslednjeg izdanja festivala nagovestio da je dobijao ponude drugih gradova i država da se festival preseli. Jedna od opcija je da Nišvil ostane u Nišu, ali da to bude festival u manjem obimu, kako se nekada na početku održavao na letnjoj pozornici u Tvrđavi, međutim, organizatori smatraju da to ne bi bio festival na koji je publika navikla. 

Podsećamo, prošle godine održano je više od 130 koncerata na glavnoj i na pratećim binama, a u okviru festivala održavaju se pozorišne predstave i projekcije filmova, a tu je i festival stripa. 

Značaj Nišvila ogleda se i u tome što je taj festival posredno punio gradsku kasu tako što je svakog avgusta dovodio veliki broj turista.

Danas ćemo saznati da li Nišvil ostaje u Nišu i pod kojim okolnostima ili ćemo možda ostati bez festivala koji je godinama unazad promovisao Niš kao značajnu kulturnu destinaciju Srbije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura