Aktuelno iz kulture

Ivan Blagojević: Realno je očekivanje da će predstojeći Nišvil biti poslednji koji će se održati u Srbiji

Komentari

Autor: Tanjug

29/07/2022

-

14:17

Ivan Blagojević: Realno je očekivanje da će predstojeći Nišvil biti poslednji koji će se održati u Srbiji
Ivan Blagojević i Beti Đorđević - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Nišvil džez festival biće održan od 5. do 14. avgusta na 15 scena sa 250 programa i oko 850 izvođača, a realno je očekivanje da će to biti njegovo poslednje izdanje koje će biti održano u Srbiji, najavio je danas direktor festivala Ivan Blagojević.

Na konferenciji za novinare Blagojević je rekao da se problemi Nišvila "odnose na finansije i nerazumevanje države i sponzora koliko je važno negovati umetničke a ne samo komercijalne festivale, pogotovo elektronske muzike".

"Slogan 'Još ovaj put' deluje malo dramatično, pa ljudi misle da je marketinški trik, ali je realno naše uverenje ako se hitno nešto ne desi da ćemo sledeći festival imati van Srbije. Već smo u ozbiljnim pregovorima sa nekim evropskim zemljama", naveo je Blagojević.

Direktor Nišvila je rekao da nije dobijen očekivani status nacionalnog festivala, a čak je Ministarstvo turizma ove godine smanjilo još više "slabašnu podršku Nišvilu", koji je umesto ranijih četiri miliona dinara dobio dva.

Tanjug/Zoran Žestić

 

"U međuvremenu su neki festivali skočili na sedam. Tu je Guča bila i ranije, sada se Lav fest pridružio sa sedam miliona", naveo je Blagojević.

On je rekao da nije razumeo ni odluku niških odbornika kad su ove godine glasali za drastično smanjenje budžeta Nišvilu čime su "pucali su sebi u nogu", jer su samo prošle godine 70 posto noćenja u Nišu činili strani turisti.

Blagojević je rekao da što se tiče izdvajanja Ministarstva kulture Nišvil ove godine beleži povećanje od 300.000 dinara. Prema njegovim rečima, sa svojih četiri i po miliona, Nišvil se ne može uporediti sa Festivalom evropskog filma Palić i "Kustendorfom" koji imaju 13, odnosno 14 miliona, dok Bitef ima 13, a Festival igre 12 miliona dinara.

"Mi koštamo tehnički više nego svi oni zajedno. Opremiti onoliko scena sa razglasom, svetlom, video produkcijom je daleko skuplje i teže nego uraditi to u dvorani i bioskopskoj sali", rekao je Blagojević.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Prema njegovim rečima, u Nišu je puno firmi dobilo 10 hiljada evra po zaposlenom, "ali Nišvil ignorišu".

"Budžet potreban Nišvilu da bi fukncionisao je milion evra. Možemo skupiti dobar deo sredstava, ali ne možemo polovinu. Ne verujem da će bilo ko zaplakati za nama ako ne budemo radili u Srbiji. Takva je atmosfera da umetnički festivali nisu bitni, to biračko telo je nebitno", naveo je Blagojević.

On je pozvao publiku "da dođe na poslednji Nišvil" i da zadrže u lepom sećanju sve što je napravljeno za 28 godina.

Muzički deo Nišvila na platou Niške tvrđave otvoriće 11. avgusta Al Mekejs Ert vind end fajer, dok će na zatvaranju 14. avgusta svirati Džulijen Marli, a Blagojević je posebno pomenuo i nastupe Nataše Atlas sa Džambo Aguševi orkestrom i Manjifika.

Dobitnica ovogodišnje nagrade Nišvila za životno delo je pevačica Beti Ðorđević koja se na konferenciji zahvalila na "predivnoj nagradi", koja je za nju "nešto fantastično i veliko".

Tanjug/Zoran Žestić

 

"Nagrada mu puno znači kada se zna kakva se vrsta muzike izvodi (na Nišvilu). Bio je grom iz vedra neba kada me je zvao Blagojević i saopštio mi odluku. I lepe vesti su nekad jako stresne", rekla je Ðorđević Tanjugu.

Blagojević je pomenuo i da je Ministarstvo kulture pomoglo Nišvilov pozorišni program "Džez teatar" sa 500.000 dinara. "Nišvil džez teatar" počinje 5. avgusta i imaće 16 predstava, među kojima je "Balkan bordelo" američke kompanije La mama u saradnji sa Ateljeom 212 i prištinskom Kendra multimedijom.

"Predstava ima neke elemente džeza u smislu imporvizacije. Mnogo smo džezirali dok smo radili predstavu", naveo je glumac Ivan Mihailović.

Povodom 28. Nišvila Milana Petrović i njegov kvartet održali su oko podneva pormo koncert na platou pored fontane na Trgu Republike.

Komentari (0)

Kultura