Aktuelno iz kulture

Džez pevačici Beti Đorđević uručena nagrada "Nišvila" za životno delo

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/08/2022

-

19:45

Džez pevačici Beti Đorđević uručena nagrada "Nišvila" za životno delo
Euronews/Ljiljana Pavlović - Copyright Euronews/Ljiljana Pavlović

veličina teksta

Aa Aa

Nagrada za životno delo, koju Nišvil džez festival tradicionalno dodeljuje zaslužnim srpskim muzičarima, ove godine uručena je džez i soul pevačici Beti Đorđević.

Još marta ove godine je objavljeno da će nagrada Nišvila za životno delo otići u ruke Beti Đorđević čiju su karijeru, dugu pet decenija, obeležili su hitovi "Počnimo ljubav ispočetka", "Kraj moje tuge", "O mladosti", ali i to što je odbijala da se, zarad popularnosti, prikloni trendovima.

Za nju je zato, kaže, ova nagrada nešto posebno. Ističe i da je privilegija što je među izuzetnim džez umetnicima koji su laureati ovog priznanja.

"Hvala Nišvilu na nagradi i hvala što ste se setili moje malenkosti. Ovo je za mene nešto sasvim posebno i veliko, nešto što se u mom životu desilo jednom ili dva puta, veliko zadovoljstvo i radost. Odužiću se sutra i pesmom, to će biti nešto sasvim posebno. Ivan Blagojević je rekao da su birali kome će dodeliti ovu nagradu,  ako sam ja odabrana - hvala do neba. Nagrada za životno delo je nešto veličanstveno. Baviti se džezom je posebna filozofija života", rekla je pevačica.  

Đorđević je nagradu primila od gradonačelnice Dragana Sotirovski u Gradskoj kući u Nišu, a u četvrtak će otvoriti glavni program Festivala.

Rođena je 1946. godine u Kumanovu, a od petnaeste godine živi i radi u Beogradu. Na muzičku scenu tadašnje Jugoslavije prvi put je kročila krajem 60-ih godina da bi prvi singl objavila 1974. godine.

Veliku popularnost donela joj je pesma "Počnimo ljubav ispočetka" koju je prvi put izvela 1976. godine na Beogradskom proleću.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura