Aktuelno iz kulture

Eshilova trilogija u novom ruhu: "Balkanski bordel" najbolja predstava Nišvila

Komentari

Autor: Tanjug

09/08/2022

-

14:05

Eshilova trilogija u novom ruhu: "Balkanski bordel" najbolja predstava Nišvila
Ferdi Limani/Promo - Copyright Ferdi Limani/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Odlukom žirija Internacionalnog teatarskog Nišvil festivala nagrada za najbolju predstavu dodeljena je predstavi "Balkanski boredel" Jetona Neziraja, dok je nagrada za najbolju upotrebu muzike pripala predstavi "Crnila remiks" Jordana Simonova, saopštili su organizatori festivala.

Nagrađena predstava "Balkanski bordel", u režiji Blerte Neziraj, bazirana je na Eshilovoj trilogiji "Orestija", dok dramaturgija uvodi u sadržaj i savremenost aktuelnog trenutka u istoriji Evrope, pre svega Balkana, predstavljajući vidljive posledice ratova.

Predstavljaći svet sukoba na različitim nivoima, između roditelja i dece, muškaraca i žena, moćnih i običnih ljudi, Istoka i Zapada, motiv sukoba biva duboko razrađen.

Nagradu za najbolju upotrebu muzike ponela je predstava "Crnila remiks", koja je okarakterisana kao "izuzetno originalno ostvarenje".

Predstava predstavlja objedinjavanje elemenata rep muzike sa tradicionalnim makedonskim vokalnim stilovima, što proizvodi "svojevrsnu hip-hop operu".

Posebnu pohvalu žirija dobila je predstava "Scooootch" Ameli Poirije, i to za "veštu upotrebu muzike i oblikovanje zvuka koji je na organski način ukomponovan u izvedbu".

Ovogodišnji slogan Nišvil džez tetarskog festivala je "Čežnja za utopijom".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura