Aktuelno iz kulture

Sarajevo film festival odlučio da ne prikaže film Radoša Bajića "Heroji Halijarda", Telekom Srbija: Iznenađeni odlukom

Komentari

Autor: Tanjug

16/08/2023

-

19:31

Sarajevo film festival odlučio da ne prikaže film Radoša Bajića "Heroji Halijarda", Telekom Srbija: Iznenađeni odlukom
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sarajevo film festival (SFF) saopštio je danas na svom zvaničnom sajtu da film reditelja Radoša Bajića "Heroji Halijarda" nije prikazan na njihovom festivalu. Reagujući na ovu odluku kompanija Telekom Srbija koja stoji iza projekta saopštila je da je iznenađena reakcijom.

Iz SFF-a su naveli da je "u okviru biznis prezentacije kompanije Telekom Srbije na poslovnom forumu festivala, najavljen između njihovih ostalih novih projekata i film koji je još uvek u postprodukciji - 'Heroji Halijarda'. 

"Date su osnovne informacije o projektu i prikazana tri inserta snimljenog materijala pred oko 70 prisutnih učesnika. Sadržaj prezentacije je bio isključiva odgovornost Telekoma Srbije", saopštio je SFF.

Festival je dodao da su do sada sa svim partnerima "komunicirali s odnosom poslovnog poverenja materijala koji će prezentirati", kao i da "sadržaj ovog projekta nikada nije spomenut".

"Jasno je da je ovim podmetnutim revizionističkim sadržajem poslovno poverenje narušeno. Prihvatamo odgovornost zbog ovog neprimerenog sadržaja i razumemo negativne komentare javnosti", naveli su iz SFF-a.

Kako je najavljeno, odlučeno je da će već od sledećeg festivala "sve, pa i one poslovne prezentacije na SFF-u, proći selekciju programera festivala".

"Što do sada nije bio slučaj jer su do sada slični poslovni subjekti iz ovog sektora bili slobodni da prezentuju ono što rade. Takođe, unutar organizacije će se utvrditi kako da se slične situacije ne ponove", kaže se u saopštenju.

Kako je naglašeno, "SFF neće dopustiti da se koristi za promociju istorijskog revizionizma bilo koje vrste".

Telekom Srbija: Iznenađeni reakcijom Festivala

Kompanija Telekom Srbija saopštila je danas da je iznenađena reakcijom organizatora Sarajevo film festivala (SFF) povodom slučaja sa filmom "Heroji Halijarda".

Iz Telekoma Srbija je navedeno da su su "po ustaljenoj proceduri, kao i svake godine do sada sve projekte i učesnike na panelima, sa propratnim trejlerima, prijavljivali na vreme". 

"Ovu činjenicu možemo potkrepiti zvaničnom pisanom komunikacijom između predstavnika nadležnih organizacionih celina u okviru Telekoma Srbija i organizatora festivala", kaže se u saopštenju. 

Iz Telekoma Srbija su dodali da je "činjenica koja ide u prilog tome da su organizatori festivala bili upoznati sa filmom 'Heroji Halijarda' i informacija da su samoinicijativno ponovo u pisanoj komunikaciji još 8. juna poslali upit izvršnim producentima iz Konstrast (Contrast) studios".

Kako je navedeno, poslat je upit "sa interesovanjem kako napreduje razvoj filma i da bi ga rado pogledali i uzeli u razmatranje za festival". 

Telekom Srbija je saopštio i da je njihovo prisustvo na SFF-u tri godine za redom "podrazumevalo kako učestvovanje u nominacijama, tako i panel prezentovanje različitih projekata koje je Telekom Srbija predstavljao samostalno ili u saradnji sa svojim partnerima".

Predstojeći Bajićev film "Heroji Halijarda" bavi se akcijom spašavanja savezničkih pilota koje su izveli pripadnici Ravnogorskog pokreta tokom Drugog svetskog rata.

Saopštenje SFF-a usledilo je nakon burnih negativnih reakcija javnosti i političkih struktura u Sarajevu, među kojima su gradonačelnica Benjamina Karić, Stranka demokratske akcije i drugi.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu