Aktuelno iz kulture

Blago iz Britanskog muzeja u Londonu "nestalo, ukradeno ili oštećeno": Čuvar dobio otkaz, ali ko je stvarno kriv

Komentari

Autor: BBC

16/08/2023

-

22:11

Blago iz Britanskog muzeja u Londonu "nestalo, ukradeno ili oštećeno": Čuvar dobio otkaz, ali ko je stvarno kriv
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Britanski muzej u Londonu otpustio je jednog člana osoblja, a policija istražuje slučaj nakon što je prijavljeno da je blago "nestalo, ukradeno ili oštećeno". 

Predmeti uključujući zlato, nakit i dragulje od poludragog kamenja bili su među onima koji su nestali u muzeju, jednoj od najvećih turističkih atrakcija u Velikoj Britaniji. 

AP/Tim Ireland

 

Većina predmeta čuvana je u skladištu, saopštio je muzej.

Direktor Britanskog muzeja Hartvig ​​Fišer rekao je da će muzej "uložiti velike napore u pronalaženje predmeta.

"Ovo je veoma neobičan incident. Znam da govorim u ime svih kolega kada kažem da brigu o svim stvarima shvatamo izuzetno ozbiljno", rekao je Fišer.

Protiv otpuštenog člana osoblja biće preduzete pravne radnje, dodaje muzej, a prenosi BBC.  

Komanda za privredni kriminal Metropolitenske policije vodi istragu, ali niko nije uhapšen. 

Britanski muzej je takođe započeo nezavisnu bezbednosnu proveru.

"Poverioci Britanskog muzeja bili su izuzetno zabrinuti kada smo saznali da su predmeti kolekcije ukradeni. Pozvali smo policiju, uveli hitne mere da povećamo bezbednost, uspostavili nezavisnu reviziju onoga što se dogodilo. Sada je na nama da naučimo lekciju i treba iskoristili sva disciplinska ovlašćenja koja su nam dostupna da pronađemo osobe koje su odgovorne za krađu", rekao je Džordž Ozborn, predsednik Britanskog muzeja. 

Nijedan od predmeta, koji datiraju od 15. veka pre nove ere do 19. veka nove ere, nije skoro bio izložen i čuvan je prvenstveno u akademske i istraživačke svrhe, saopštio je muzej. 

profimedia

 

Nezavisnu istragu u muzeju će voditi bivši poverenik Sir Najdžel Bordman i šef policije Lusi D'Orsi iz Britanske transportne policije. Oni će dati preporuke u vezi sa budućim bezbednosnim aranžmanima i pokrenuti "snažan program za vraćanje nestalih predmeta" muzeju. 

„To će biti mukotrpan posao, koji uključuje interne i eksterne stručnjake, ali ovo je apsolutni prioritet, koliko god dugo trajalo, i mi smo zahvalni na pomoći koju smo već dobili", kaže Bordman.

Atrakciju sa sedištem u Blumsberiju svake godine poseti više od šest miliona ljudi. Njegova kolekcija obuhvata šest kontinenata i dva miliona godina istorije, uključujući skulpture Partenona, poznate i kao Eldžin mermer - čija je sudbina predmet mnogih diskusija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura