Aktuelno iz kulture

"Njegov glas se mora čuti": Skorseze pozvao na potpisivanje peticiju u znak podrške iranskom reditelju

Komentari

Autor: Euronews Srbija , Guardian

17/08/2023

-

20:47

"Njegov glas se mora čuti": Skorseze pozvao na potpisivanje peticiju u znak podrške iranskom reditelju
Martin Scorseze - Copyright AP/Willy Sanjuan

veličina teksta

Aa Aa

Čuveni filmski reditelj Martin Skorseze zatražio je od ljudi na društvenim mrežama da potpišu peticiju u znak protesta zbog šestomesečne zatvorske kazne koja je izrečena iranskom filmskom reditelju Sajedu Rustajiu zbog prikazivanja svog filma "Lejlina braća" na Kanskom festivalu 2022. godine.

"Imamo manje od 20 dana da pomognemo i prikupimo dovoljno pažnje kako bismo uložili žalbu na njegovu kaznu. Molim vas da potpišete i podelite peticiju kako bi nastavio da bude sila dobrote u svetu. Njegov glas se mora čuti", napisao je Skorseze u objavi na društvenoj mreži Instagram. 

"Lejlina braća", kompleksna priča o siromašnoj porodici iz Teherana, zabranjena je u Iranu, nakon što je reditelj odbio da film "ispravi" po instrukcijama Ministarstva kulture, iako se našao u trci za "Zlatnu palmu" prošle godine na Kanskom festivalu i osvojio Nagradu Međunarodne federacije filmskih kritičara.

Rustaji, ali i producent ovog filma Džavad Noruzbejgi, osuđeni su na šest meseci zatvora zato što su prikazivali film u Kanu, a krivim su proglašeni zbog "doprinošenja propagandi protiv islamskog sistema". 

Prikazivanje filma "Lejlina braća" zabranjeno je u Iranu, nakon što je reditelj odbio da ga "ispravi" prema instrukcijama Ministarstva kulture.  

Filmski stvaraoci će odslužiti oko devet dana kazne, dok će ostatak "biti suspendovan na pet godina", navodi iranski list Etemad, u kom stoji da se na presudu može uložiti žalba.

Tokom perioda suspenzije, od osuđenih će se tražiti da pohađaju kurs snimanja filmova uz "čuvanje nacionalnih i etičkih interesa" i da se uzdržavaju od druženja sa drugim bioskopskim profesionalcima, navodi list.

Rustaji je stekao svetsku slavu svojim filmom "Law of Tehran" iz 2019. godine, beskompromisnim pogledom na probleme Irana sa narkomanijom i brutalnim, ali bezvrednim, reakcijama policije.

Prošle godine je i nagrađivani reditelj Džafar Panahi osuđen na šest godina zatvora, jer se raspitivao o pritvoru kolega reditelja Muhameda Rasulofa i Mostafe Alehmada, a pušten je uz kauciju u februaru, nakon što je stupio u štrajk glađu

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu