Aktuelno iz kulture

Iranski reditelj završio u zatvoru zato što je "neautorizovan" film prikazao na Kanskom festivalu

Komentari

Autor: Guardian

17/08/2023

-

13:17

Iranski reditelj završio u zatvoru zato što je "neautorizovan" film prikazao na Kanskom festivalu
Sajed Rustaji - Copyright Tanjug AP/Daniel Cole, File

veličina teksta

Aa Aa

Iranski sud osudio je istaknutog filmskog reditelja Sajeda Rustajia na šest meseci zatvora zato što je prikazao svoj film "Lejlina braća" na Kanskom festivalu 2022, preneo je Guardian.

"Lejlina braća", kompleksna priča o siromašnoj porodici iz Teherana, zabranjena je u Iranu, iako se našla u trci za "Zlatnu palmu" prošle godine na Kanskom festivalu i osvojila Nagradu Međunarodne federacije filmskih kritičara.

Rustaji i producent filma Džavad Noruzbegi "osuđeni su na šest meseci zatvora zato što su prikazivali film u Kanu". Oni su proglašeni krivim za "doprinošenje propagandi protiv islamskog sistema". 

Prikazivanje filma "Lejlina braća" zabranjeno je u Iranu, nakon što je reditelj odbio da ga "ispravi" prema instrukcijama Ministarstva kulture.  

Filmski stvaraoci će odslužiti oko devet dana kazne, dok će ostatak "biti suspendovan na pet godina", navodi iranski list Etemad, u kom stoji da se na presudu može uložiti žalba.

Tokom perioda suspenzije, od osuđenih će se tražiti da pohađaju kurs snimanja filmova uz "čuvanje nacionalnih i etičkih interesa" i da se uzdržavaju od druženja sa drugim bioskopskim profesionalcima, navodi list.

Rustaji je stekao svetsku slavu svojim filmom "Law of Tehran" iz 2019. godine, beskompromisnim pogledom na probelme Irana sa narkomanijom i brutalnim, ali bezvrednim, reakcijama policije.

Prošle godine je i nagrađivani reditelj Džafar Panahi osuđen na šest godina zatvora, jer se raspitivao o pritvoru kolega reditelja Muhameda Rasulofa i Mostafe Alehmada, a pušten je uz kauciju u februaru, nakon što je stupio u štrajk glađu.

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu