Aktuelno iz kulture

Dunav Film Fest sutra u Smederevu: Do 27. avgusta na programu 35 filmova

Komentari

Autor: Tanjug

21/08/2023

-

23:19

Dunav Film Fest sutra u Smederevu: Do 27. avgusta na programu 35 filmova
Dunav Film Fest sutra u Smederevu: Do 27. avgusta na programu 35 filmova - Copyright Fonet/Filip Olćan

veličina teksta

Aa Aa

Filmski festival "Dunav Film Fest" u svom šestom izdanju biće svečano otvoren sutra uveče u Smederevu projekcijom domaćeg filma "Momak i devojke" reditelja Ivice Vidanovića i trajaće do 27. avgusta.

U okviru programa Festivala podunavskih zemalja kroz koje protiče reka Dunav, na nekoliko atraktivnih i značajnih lokacija biće prikazano 35 ostvarenja u četiri programske celine – “Takmičarska selekcija”, “Neprolazni”, “Porodica na okupu”, “Reka-pitulacija”.

Glavna lokacija festivala i ove godine biće Mali grad Smederevske tvrđave, gde će publika pratiti takmičarski program u kome se autori bore za nagradu "Dunavska lađa" za najbolji film.  

Osim Tvrđave u Malom gradu, projekcije će se odvijati u Dunavskom parku, Platou kod Кarađorđevog duda, na letnjoj sceni i u bioskopu Centra za kulturu Smederevo.

O nagradi će odlučivati žiri u sastavu Iveta Ivanova, glumica i rediteljka iz Bugarske, Jelena Mihajlović, glumica i direktorka Drame na srpskom jeziku Narodnog pozorišta Subotica i Zoran Amar, poznati srpski reditelj koji decenijama živi u Americi.

Fonet/Filip Olćan

 

Dunav Film Fest će 27. avgusta u 20 časova zatvoriti ostvarenje “Madam Di Bari” rediteljke i glumice Majven. Film koji je otvorio ovogodišnji filmski festival u Kanu vraća Džonija Depa na bioskopsko platno posle poznatog sudskog procesa zbog čega je bio udaljen sa holivudske A liste, tako da je prethodne filmove kao “Minamata” snimio još 2019., godine, delom u Beogradu, kao i “Čekajući varvare” (2020).

Džoni Dep ima veliku ulogu poznate istorijske ličnosti, francuskog kralja Luja XV.

Najnoviji film rasvetljava lik poznate ljubavnice francuskog kralja Luja XV, Mada di Bari, te se prikazuje njihova burna veza tokom dela njegove vladavine.

Na sceni Tvrđave u Malom gradu biće prikazani van konkurencije domaći filmovi – spomenuti "Momak i devojke" gde glavnu ulogu igra Tamara Aleksić, "Zaštita pre svega" Pavla Vučkovića, prve dve epizode TV serije "Tunel" Petra Ristovskog, a u Centru za kulturu – dokumentarac “Film davne budućnosti” Siniše Cvetića, "Sveta Petka – Krst u pustinji" Hadži-Aleksandra Đurovića uz razgovore sa rediteljima.

Značajna i velika imena su na repertoaru 6. Dunav Film Festa – "Zločini budućnosti" Dejvida Kronenberga, "Zvezde u podne" Kler Denis, "Izgubljeni kralj" Stivena Frirsa, "Senka Karabađa" glumca i reditelja Mikelea Plaćida, "Zločin je moj" Fransa Ozona i “Zlato Rajne” Fatiha Akina.

Ulaz na festivalske projekcije je slobodan, sem programa koji će biti prikazan u Malom gradu Smederevske tvrđave.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu