Aktuelno iz kulture

Nikola Bundalo: Predstava "Prozor" govori o vršnjačkom nasilju

Komentari

Autor: Tanjug

23/08/2023

-

10:42

Nikola Bundalo: Predstava "Prozor" govori o vršnjačkom nasilju
Nikola Bundalo: Predstava "Prozor" govori o vršnjačkom nasilju - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Reditelj Nikola Bundalo potpisuje novu predstavu "Prozor", koja je premijerno izvedena na letnjoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta.

Bundalo je rekao da su ga još jesenas pozvali iz Fondacije Hartefakt da bude reditelj komada koji je napisala Katarina Nikolić, i osvojila Hartefaktovu nagradu za najbolji društveno-angažovani tekst.

"Meni je dodeljen komad. Nisam ga birao, ali je bilo zanimljivo da se uhvatim sa nečim i pronađem ono što je meni u komadu interesantno i bitno", naglasio je Bundalo.

"Prozor" tretira temu vršnjačkog nasilja u osnovnoj školi, a Bundalo je rekao da je inpsirisan brojnim događajima koji su se ranije desili, iako je komad fiktivan.

Bundalo je priznao da je bili mnogo izazova u procesu nastajanja predstave, pre svega zbog stilskog koncepta sa  lutkama, dok je "veći izazov bio tematski pristup".

Prema njegovim rečima, "Prozor" je pripreman od novembra, i prva proba je bila zakazana za 5. maj, ali su se 3. maja dogodila ubistva učenika u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu.

"Imali smo situaciju da nam se preko noći promenio čitav kontekst, i to više nije bilo ono o čemu semo razmišljali, daleka fikcija. U našem bliskom okruženju desilo se nešto krupno, jako osetljivo", priznao je reditelj.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Bundalo je dodao da ekipa predstave nije bila spremna da postavlja dijagnoze, da se prave pametni samo da bi nešto rekli i dosta su diskutovali na probama na koji način da pristupe temi. 
"Ne smemo da zaboravimo da se to desilo, ne možemo se praviti da se nije dogodilo. Sa druge strane, ne možemo ni da avanzujemo tragediju, da bismo pamfletski napravili predstavu da mi sada sa scene nešto pametno govorimo", naglasio je Bundalo.

Prema njegovim rečima, najveći izazov je bio ući u psihologiju 14-godišnjaka koji su glavni likovi u komadu, da se i sami vrate kroz sećanje u taj najosetljiviji period, kada nisu ni deca ni skroz odrasli ljudi. 

"Nadam se da će predstava uspeti da iskomunicira sa publikom na pravi način, da smo uspeli da napravimo priču koja je obojena emocijom i višeslojna je, i da probamo da postavimo neka pitanja i damo odgovore, mi kao mladi autori", naveo je reditelj.

Istakavši da je dragoceno što je čitav ekipa mlada - glumci su sa tek završenih akademija u Beogradu, Novom Sadu i Prištini Aleksandar Jovanović Meda, Nevena Kočović, Stefan Starčević, Marta Bogosavljević i Dragan Petrović, Bundalo je dodao da se nada da će "pozorište imati sluha i da će se primiti kod publike".

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu