Aktuelno iz kulture

Sajt "Cameo" profitira od štrajka holivudskih glumaca: Mnoga poznata lica primorana da traže alternativne izvore zarade

Komentari

Autor: CNN

28/08/2023

-

14:08

Sajt "Cameo" profitira od štrajka holivudskih glumaca: Mnoga poznata lica primorana da traže alternativne izvore zarade
Sajt "Cameo" profitira od štrajka holivudskih glumaca: Mnoga poznata lica primorana da traže alternativne izvore zarade - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Zbog štrajka glumačkog sindikata SAG-AFTRA u Americi mnogi ljudi iz sveta filma ostali su bez sredstava za život, a veliki broj njih zbog toga je otvorio nalog na mreži "Cameo", čiji članovi zarađuju novac od personalizovanih videa koje snimaju po porudžbini. 

Od početka štrajka, više od 2.400 glumaca se pridružilo ili ponovo aktiviralo svoje Cameo naloge, a prema rečima izvršnog direktora te kompanije Stivena Galanisa, reč je o povećanju od 137 procenata.

"Mnogi pretpostavljaju da oni zarađuju mnogo novca, da su veoma bogati, ali velika većina njih jednostavno nije", rekao je Galanis za CNN. 

Među onima koji su aktivirali svoje naloge je i sama predsednica sindikata SAG-AFTRA Fren Drešer, koja naplaćuje do 1.500 dolara za personalizovane videe. Tu su i Alisa Milano, Čejen Džekson, Kris Vud, Čajna Meklejn i Melisa Benojst i mnogi drugi

Pored toga što snimaju rođendanske čestitke i želje za brz oporavak po porudžbini, oni snimaju i videe u komercijalne svrhe čija prosečna cena iznosi 1.700 dolara.

SAG-AFTRA ima stroga pravila za svoje članove tokom štrajka, od kojih čak 86 procenata ne prelazi prag prihoda sindikalnog zdravstvenog plana od 26.470 dolara godišnje. Zato im je dozvoljeno da novac zarađuju na alternativne načine, pa su dobili "zeleno svetlo" za snimanje videa na "Cameo" sajtu. 

Podsećamo, Holivud je još od maja meseca praktično u blokadi nakon što su se štrajkačima iz sindikata scenarista pridružili i glumci. To je dovelo do zatvaranja filmskih produkcija, ukidanja glamuroznih premijera, a događaji poput dodele Emi nagrada odloženi, jer je zvezdama zabranjeno da promovišu TV serije.

Zahtevi sindikata usredsređeni su na veće plate u eri strimovanja i na pretnje koju veštačka inteligencija predstavlja za karijere članova i buduće prihode.

Iako se štrajkovi neće bitnije odraziti na način života najplaćenijih glumaca, mnogima je egzistencija ugrožena, a formiran je i Fond za podršku onima sa najmanjom zaradom, u koji su po milion i više dolara donirali Džordž Kluni, Meril Strip, Met Dejmon, Leonardo di Kaprio, Dvejn Džonson, Nikol Kidman, Džulija Roberts, Opra Vinfri i mnogi drugi. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura