Aktuelno iz kulture

Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici od 17. do 22. septembra

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/08/2023

-

12:17

Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici od 17. do 22. septembra
Festival pozorišta za decu - Copyright Damir Vujković

veličina teksta

Aa Aa

Trideseto izdanje Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, biće održano od 17. do 22. septembra i u Glavnom takmičarskom programu ugostiće 14 predstava za decu iz celog sveta, po izboru selektora festivala, profesora dr Zorana Đerića. Program će ocenjivati tročlani međunarodni žiri i mladi žiri.

Uz već tradicionalnu nagradu za životno delo "Mali princ", koju su za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu prethodnih godina dobijali velikani domaće kulture Branka Veselinović (2019), Minja Subota (2015), Timoti Džon Bajford (2014), Branko Milićević Kockica (2007), Ljubivoje Ršumović (2006), i mnogi drugi ugledni stvaraoci, ove godine će prvi put biti dodeljena i novoustanovljena nagrada za izuzetan doprinos teatrološkoj misli “Oton Tomanić”.

Od 18. do 21. septembra će biti održan Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade, na temu “Vreme i odgovornost u pozorištu za decu i mlade”. Na ovom forumu učestvovaće 30 izlagača iz 16 zemalja.

Plakat

 

Prateći program festivala činiće četiri radionice namenjene kako profesionalcima, tako i roditeljima i deci različitog uzrasta, izložbe i promocije knjige, kao i bogat program u okviru selekcije “Trgovi i ulice”.

Međunarodni festival pozorišta za decu Subotica jedan je od najznačajnijih festivala u regionu koji okuplja stvaraoce koji su svoj rad posvetili najmlađima. Sa fokusom na lutkarstvu ali i sa prostorom za druge umetničke forme, festival kontinuirano doprinosi promociji i razvoju pozorišta za decu u Srbiji. Za svoj izuzetan doprinos razvoju scenske umetnosti za decu i kulture uopšte, Festival je 2005. godine nagrađen "Vukovom nagradom“, najvećim kulturnim priznanjem u Republici Srbiji, dok je 2009. godine Međunarodnom festivalu pozorišta za decu Subotica dodeljena nagrada „Pro urbe“ za značajan doprinos razvitku i ugledu grada Subotice podizanjem njegovih materijalnih i duhovnih vrednosti. Festival je dobitnik i specijalne Međunarodne nagrade za doprinos razvoju dramskog odgoja „Grozdanin kikot“ za 2009. koju dodeljuje Centar za dramski odgoj iz Mostara (BiH centar IDEA (Međunarodne asocijacije za dramu/pozorište i obrazovanje).

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura