Aktuelno iz kulture

Odigrana monodrama "ONA" Tijane Janković u Manakovoj kući: Predstava u dahu

Komentari

Autor: Tanjug

30/08/2023

-

23:37

Odigrana monodrama "ONA" Tijane Janković u Manakovoj kući: Predstava u dahu
Odigrana monodrama "ONA" Tijane Janković u Manakovoj kući: Predstava u dahu - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Monodrama “ONA” - autorski projekat glumice Tijane Janković, izvedena je večeras u Ustanovi kulture Manakova kuća u okviru poznate manifestacije "Manakovo kulturno leto". 

Pozorišni komad glumica Tijana Janković potpisuje kao kompletan tvorac - reditelj i dramski pisac - autor teksta.  

Naslov "ONA" je skraćenica i označava pun naziv - "Obećanja, Nadanja, Ambicija".

Glumica Janković u predstavi i igra glumicu, preispituje se gde je i kako došla, a šta je želela i čemu se nadala na profesionalnom planu. 

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Priča prati njen put od jednog kafića u kome radi da bi preživela, što joj je redovan posao, ali ona ne želi na tome da ostane, do upornih i napornih pokušaja da se ostvari kao dramska umetnica.

Paralelno s tim, glumica u ovoj gorkoj monodrami odlazi često na kastinge za razne filmove i TV serije, koji se ne završavaju povoljno po nju, jer uloge na kraju ipak ne uspeva da dobije. 

Tada pada u očaj, povremeno u depresiju, ume da odjednom povisi glas u tom beznađu i vapaju ka ostvarenju snova.

Autorka naizmenično predstavlja svoju junakinju, na neki način alter ego, kroz više životnih faza ili tih poslova.Najveća želja joj je da se ostvari kao glumica. 

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Redovno odlazi na grob svoje majke i priča sa njom, odnosno sobom, tražeći od nje snagu i podršku, mada ne shvata da ona sama sebi može i mora biti najveća podrška.

Priča prati njene napore da dobije neku važnu ulogu na malom i velikom ekranu koja će je proslaviti i učiniti srećnom, dok u nekoliko upečatljivih scena ilustruje svoj posao u kafiću gde peva gostima, od narodne do zabavne muzike. 

Na sve to bavi se i poslom animatora na dečijim rođendanima, što je takođe ne ispunjava. Hrabra junakinja se bori, moli, trudi se, odustaje i ustaje ne bi li pronašla sebe i svoj mir i sreću, što nije uvek izvodljivo.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Predstava je režirana u veoma dinamičnom ritmu, sa kratkim scenama, gotovo kao film koji teče u jednom dahu.

Tijana Janković je poznata iz pozorišta za decu “Pan teatar” u Beogradu, na Zvezdari, gde nosi većinu repertoara za najmlađe. 

Pažnju na sebe je skrenula ulogama u ozbiljnom omnibus komadu "Sama je tražila" o nasilju nad ženama, i romantičnim komedijama "Šta muškarci i žene žele" i "Brak za ručak, ručak za seks".

 

Komentari (0)

Kultura