Aktuelno iz kulture

"Savršeni dani": Japan prvi put konkuriše za Oskara filmom čiji reditelj nije iz te zemlje

Komentari

Autor: Screen Daily

18/09/2023

-

21:42

"Savršeni dani": Japan prvi put konkuriše za Oskara filmom čiji reditelj nije iz te zemlje
"Savršeni dani": Japan prvi put konkuriše za Oskara filmom čiji reditelj nije iz te zemlje - Copyright Promo/kadar iz filma

veličina teksta

Aa Aa

Kandidat Japana za nagradu Oskar biće film "Perfect Days" ("Savršeni dani"), slavnog Vima Vendersa, koji je snimljen u japansko-nemačkoj koprodukciji. Biće to prvi put da se iz "Zemlje izlazećeg sunca" u trci za prestižno priznanje nađe film čiji reditelj nije Japanac.

"Perfect Days" dobio je brojne pohvale publike i kritike nakon što je premijerno prikazan u Kanu, a glumac Kođi Jakušo dobio je na toj smotri nagradu za najbolju mušku ulogu, piše Screen Daily.

Radnja filma se dešava u Japanu, a glavni lik je čistač toaleta u Tokiju, koji u slobodno vreme održava svoju strast prema muzici, knjigama i fotografisanju drveća. On nailazi na niz neočekivanih susreta koji gledaocima predstavljaju šta krije njegova prošlost.

To je 28. dugometražni film u karijeri Vima Vendersa, ali uprkos tome što mnogi imaju status kultnih, još nije osvojio svog prvog Oskara.

Japanski filmovi dva puta su osvajali prestižnu nagradu u konkurenciji najboljih međunarodnih ostvarenja. Prvi put 2008. godine, kada je Oskara osvojilo ostvarenje "Odlasci" (Eđiro Takita), a zatim pre dve godine, kada je u istoj kategoriji trijumfovao film "Drive My Car" (Rjusuke Hamaguči).

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura