Aktuelno iz kulture

Od vikinških tvrđava do puteva svile: Unesko uvrstio trinaest lokaliteta na listu zaštićene svetske baštine

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

19/09/2023

-

19:48

Od vikinških tvrđava do puteva svile: Unesko uvrstio trinaest lokaliteta na listu zaštićene svetske baštine
Od vikinških tvrđava do puteva svile: Unesko uvrstio trinaest lokaliteta na listu zaštićene svetske baštine - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Komitet za svetsko nasleđe Uneska upisao je još trinaest mesta od istorijskog i umetničkog značaja na svoju listu zaštićene baštine.

Komitet, koji čine predstavnici 21 članice Ujedinjenih nacija, glasao je u nedelju tokom druge nedelje samita u Rijadu u Saudijskoj Arabiji i takođe odobrio proširenje zaštite dva mesta koja su se već nalazila na listi.

Na novom spisku su i karavansaraji iz Irana, ukupno 54 konačišta za putnike, koja su raštrkana po 24 provincije u toj zemlji. Karavansaraji nalaze se u okviru mreže trgovačkih puteva koji povezuju Aziju sa Afrikom i Evropom, od kojih je najpoznatiji Put svile.

Natpis na arheološkom lokalitetu Tel es-Sultan, koji se nalazi u blizini palestinskog grada Jerihona na Zapadnoj obali, izazvao je gnev Izraela, koji je napustio Unesko 2019. U saopštenju objavljenom u nedelju od strane Jerusalem Posta, predstavnik tamošnje vlade nazvao je uvrštavanje tog lokaliteta "još jednim znakom Uneskovog ciničnog upotrebljavanja Palestinaca".

Tanjug/AP/Michelle Locke

 

U iznenađujućem potezu, Venecija nije dobila mesto na listi, uprkos tome što se njeni temelji nalaze u vrlo lošem stanju. Prošlog jula Komitet za svetsko nasleđe objavio je da italijanski grad ne pravi dovoljno značajne korake za sprečavanje posledica masovnog turizma i klimatskih promena i najavio da će biti dodat na listu ugrožene baštine sveta.

Gradonačelnik Venecije Luiđi Brunaro zadovoljan je ishodom glasanja. 

"Velika pobeda u Unesku... Venecija nije ugrožena", tvitovao je Brunaro u četvrtak, nakon što je pokušaj da se grad uvrsti na listu nazvao "čisto političkim".

Prošle nedelje dodato je i nekoliko ukrajinskih lokaliteta na spisak. Tu su Katedrala svete Sofije i Kijevsko-pečerska lavra iz Kijeva, kao i istorijski centar iz Lavova. 

Odluka je doneta "zbog pretnje od uništenja usled ruske ofanzive", stoji u saopštenju Uneska.

Predstavljamo vam sva nova mesta koja su se našla na Uneskovoj listi ugrožene baštine:

Vulkani i šume planine Pele i pitoni na Severnom Martiniku

Serija vulkanskih erupcija između 1902. i 1905. godine, koja je označila prekretnicu u razvoju vulkanologije, ostavila je trajni trag na kulturu ostrva Martinik, a naročito grad San Pjer. 

profimedia

 

Kulturnom značaju ovog regiona doprinose i prirodna bogatstva, kao i prisustvo brojnih ugroženih vrsta, kao što su vulkanska žaba (Allobates chalcopis), Lasepedova zmija (Erythrolamprus cursor) i endemska vrsta ptice trupijal sa Martinika (Icterus bonana).

Šumski masiv Odala-Kokuoa, Kongo

Unesko u svom saopštenju Unesko piše da je ova zelena oaza "odličan primer, procesa pošumljavanja ekosistema savane posle ledenog doba".

profimedia

 

Reč je o povezanim ekosistemima Kongoanske šume, Donjogvinejske šume i savane, od kojih svaki donosi raznoliko, ali sve ugroženije bogatstvo flore i faune. To je takođe najvažnije stanište šumskih slonova u Centralnoj Africi.

Stari grad Kuldiga, Letonija

Istorijski grad Kuldiga, koji se nalazi u zapadnom delu Letonije, je dobro očuvan primer stapanja tradicionalne letonske arhitekture i stilova nastalih pod uticajem stranih zemalja.

profimedia

 

Ovo je bilo važno administrativno čvorište za region između 16. i 18. veka, a dubina ove kulturne razmene je očigledna na svakom uglu te četvrti.

Jevrejsko srednjevekovno nasleđe u Erfurtu, Nemačka

Smešten u istorijskom centru Erfurta, glavnog grada Tiringije, ovaj lokalitet se sastoji od tri znamenitosti: Stare sinagoge, obrednog kupatila Mikve i Kamene kuće od kojih svaka ilustruje mešanje jevrejske zajednice Erfurta sa hrišćanima između kraja 11. i sredine 14. veka.

profimedia

 

Vikinške kružne tvrđave, Danska

Pet arheoloških lokaliteta - kod Agersborga, Firkata, Nonebakena, Treleborga i Borginga u Danskoj - sa velikim tvrđavama u obliku prstena, smešteni su na važnim rutama i izgrađeni u skladu sa prirodnom topografijom, tako da izgledaju kao da niču iz tla.

profimedia

 

Trondek-Klondike, Kanada

Trondek-Klondike na reci Jukon dom je prvih naseljenika subarktičkog pojasa na severozapadu Kanade.

profimedia

 

Arheološki i istorijski izvori svedoče o značajnim društvenim promenama s kojima se suočilo domorodačko stanovništvo u jeku Zlatne groznice u 19. veku.

Persijski karavansaraji, Islamska Republika Iran

Na listi ugroženog nasleđa našlo se i 54 tradicionalnih konačišta za putnike, poznatih po nazivu karavansaraj.

profimedia

Gandž-Ali han

Oni su smešteni na putevima koji su deo mreže trgovačkih ruta između Azije, Afrike i Evrope, od kojih je najpoznatiji Put svile.

Santiniketan, Indija

Uticajni pesnik i filozof Rabindranat Tagore ustanovio je Santiniketan u Zapadnom Bengalu 1901. godine, kao školski kampus i centar zasnovan na drevnim indijskim umetničkim tradicijama, u nadi da će ljudi kroz učenje prevazići religijske i kulturološke razlike.

profimedia

 

Takozvani "svetski univerzitet" osnovan je 1921. pod krilaticom "jedinstvo čovečanstva" ili "Visva Bharati", 

Građevine u ovom jedinstvenom kompleksu odraz su eksperimentalnog arhitektonskog stila takozvane panazijske moderne, koja se bunila protiv sveprisutnog britanskog kolonijalnog stila.

Kulturni pejzaž Šuma starog čaja u Pueru, Kina

Ovaj predeo više od hiljadu godina služio je kao mesto na kom su narodi Blang i Dai kultivisali čaj. 

profimedia

 

"Tradicionalna kultivacija starog čajevca je metod koji odgovara specifičnim uslovima planinskog ekosistema i suptropske monsunske klime, u kombinaciji sa sistemom upravljanja koji održavaju lokalne autohtone zajednice", napominje UNESKO.

Gajski tumulusi, Koreja

Gajski tumulusi predstavljaju mesta u Koreji na kojima se nalaze drevne humke karakteristične za Gaja plemenski savez koji je formiran na južnom delu Korejskog poluostrva između 1. i 6. veka nove ere.

Unsplash

 

Prostorna hijerarhija i estetske specifičnosti ovih tumulusa otkrili su istraživačima mnogo toga o političkom sistemu Gaje.

Spomenici Jelenji kamen i drugi lokaliteti iz bronzanog doba, Mongolija

Između 1200. i 600. godine pre nove ere izrezbareno kamenje sa prikazima konja i jelena igralo je važnu ulogu u pogrebnim ritualima naroda koji su naseljavali oblast centralne Mongolije.

profimedia

 

Oni se gotovo uvek nalaze u kompleksima gde su smeštene humke i žrtveni oltari.

Arheološki lokalitet Koh Ker drevne Lingapure ili Čokgardžijara, Kambodža

Arheološki kompleks Koh Ke sastoji se iz brojnih hramova i svetilišta sa izvanrednim skulpturama, freskama i rezbarijama. 

profimedia

 

Koh Ker je uz Angkor bio je jedna od dve rivalske prestonice Kmerskog carstva, a preuzeo je svu moć u periodu između 928. i 944. godine.

Kulturni pejzaž Gedeo, Etiopija

Oblast na istočnoj strani Velikog istočnoafričkog rova na strmim obodima etiopskih visoravni već vekovima naseljava narod Gedeo.

profimedia

 

Njihove tradicionalne tehnike kultivisanja zemljišta naročito su pogodni za uzgoj kafe.

Putevi svile: Zarafšan-Karakum koridor, Tadžikistan, Turkmenistan, Uzbekistan

Zarafšan-Karakum koridor je ključna deonica Puta svile u Centralnoj Aziji koji povezuje drevnu trgovačku turu iz svih pravaca.

Unsplash

Arhitektonski kompleks Kazima Šeika na Zarafšan-Karakum koridoru

Ovaj koridor prati tog Zarafšan reke i preseca raznolike pejzaže - plodnu dolinu, pustinju i vodenu oazu.

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu