Reflektor

Najbolje od Franciska Goje na klik: E-Izložba u čast 275 godina od rođenja čuvenog španskog umetnika

Komentari

Autor: FoNet

24/07/2021

-

13:45

Najbolje od Franciska Goje na klik: E-Izložba u čast 275 godina od rođenja čuvenog španskog umetnika
Slika Treći maj 1808. - Copyright Wikipedia.org/The Prado in Google Earth

veličina teksta

Aa Aa

Biblioteka Matice srpske priređuje povodom obeležavanja 275 godina od rođenja velikog španskog slikara, crtača i grafičara Franciska Goje elektronsku izložbu.

Postavka, koju čini izbor reprodukcija Gojinih dela, kao i izbor literature o njemu, moći će da se pogleda od 26. jula do 22. avgusta u javnom katalogu Biblioteke Matice srpske i na njenom zvaničnom sajtu.

Autorka izložbe je Silvija Čamber, a urednik Selimir Radulović.

Francisko Goja (1746-1828) smatra se najvažnijim španskim umetnikom, a tokom svoje dugogodišnje karijere bio je komentator i hroničar vremena u kom je živeo. Izuzetno uspešan tokom svog života, Goja se često naziva i poslednjim među starim majstorima i prvim među modernim.

Nije umeo da obuzda rđav temperament

Mladi Goja je, pored slikarskih tehnika, uspešno vežbao i ulične obračune, pa je tako posle jedne tuče bio i prinuđen da napusti rodni kraj, Saragosu. Hroničari beleže da neće naučiti da obuzda svoju narad i "rđav" temperament ni u starosti.

U Madridu je dva puta pokušao da upiše Akademiju umetnosti, a kako mu to nije pošlo za rukom, preselio se u Italiju, gde će dobiti prve pohvale za svoj rad. Kao profesionalni slikar freski počeo je da radi 1771. godine u Saragosi, a pošto je ukrasio zidove dvorca Sobradijel i crkve El Pilar, ohrabren dobijenim odličnim kritikama, ambiciozni umetnik odlučuje da ponovo okuša sreću u Madridu.

Ovog puta uspeva i za kratko vreme postaje prepoznat kao vrsni portretista u krugovima španske aristokratije. Radiće potom i na dvoru kralja Karlosa III, a onda i kao dvorski slikar naslednika Karlosa IV.

Među Gojinim najpoznatijim slikama je portret žene koja leži obučena na krevetu u izazovnom položaju. Ova slika (nastala između 1800. i 1805. godine) je poznata pod nazivom "La maja vestida" ("Obučena maja") i predstavlja obučenu verziju slike "La maja desnuda" ("Naga maja"), a koja se danas nalazi u muzeju Prado u Madridu.

Različita su mišljenja o tome ko je bio model za sliku, a legenda kaže da je dama bila zapravo Kajetana, vojvotkinja od Albe, za koju se veruje da je bila u ljubavnoj vezi sa Gojom. Međutim, postoje oni koji tvrde da je za model poslužila Pepita Tudo, ljubavnica tadašnjeg španskog premijera.

Komentari (0)

Kultura