Reflektor

Izložba na klik: Jugoslovensko-američki odnosi kroz foto-objektiv

Komentari

Autor: Tanjug

20/05/2021

-

17:54

Izložba na klik: Jugoslovensko-američki odnosi kroz foto-objektiv
Izložba na klik: Jugoslovensko-američki odnosi kroz foto-objektiv - Copyright Muzej Jugoslavije

veličina teksta

Aa Aa

Ditigalni katalog izložbe "Jugoslovensko-američki odnosi kroz foto-objektiv" dostupan je od ovog petka, 21. maja, za slobodno preuzimanje sa sajta Muzeja Jugoslavija, a u kom se nalaze i prošireni tekstovi i selekcija vizuelnog sadržaja koji čine onlajn istoimenu postavku. 

Virtuelnu izložbu su realizovali Muzej Jugoslavije i Centar za američke studije, pri Filozofskom fakultetu u Beogradu, pod pokroviteljstvom ambasade SAD u Srbiji.

 

Koristeći kao polaznu tačku bogatu foto-arhivu Muzeja, publici na društvenim mrežama predstavljen je tok jugoslovensko-američkih odnosa kroz različite dekade, od četrdesetih do osamdesetih godina dvadesetog veka.

Kroz priče koje se sastoje od foto-materijala, isečaka iz štampe, plakata, anegdota i edukativnih tekstova, publika može kroz pretraživanje oznake #YU_US na društvenim mrežama (Facebook, Instagram, Twitter), bliže da se upozna sa nekim od glavnih tačaka odnosa između dveju zemalja u pomenutom periodu.

Zbog prirode same foto-dokumentacije, koja se zasniva na foto-arhivu Josipa Broza Tita, izložba u najvećoj meri prikazuje značajne susrete predsednika Jugoslavije sa brojnim uglednim američkim ličnostima iz sfere politike, kulture, umetnosti, nauke, i mnogih drugih, koji su ostavili značajan trag u istoriji SAD.

Muzej Jugoslavije

Josip i Jovanka Broz u poseti američkom predsedniku Kenediju, oktobar 1963.

"Cilj nam je bio da prikažemo sadržajnost odnosa Sjedinjenih Američkih Država i Jugoslavije, koji su kroz istoriju, naročito u periodu hladnog rata, imali globalni značaj. Susreti Josipa Broza Tita sa američkim predsednicima i visokim državnicima svakako najbolje ilustruju političke odnose dve države, dok prijemi filmskih zvezda, astronauta, novinara i drugih uglednih ličnosti slikovito prikazuju bogatu kulturnu saradnju Amerike i Jugoslavije", ističu iz Muzeja Jugoslavije i Centra za američke studije.

Izložba je realizovana u periodu od 1. marta do 1. maja, a realizovali su je Muzej Jugoslavije i Centar za Američke studije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu pod pokroviteljstvom Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji. 

Komentari (0)

Kultura