Reflektor

U Galeriji Matice srpske petkom razgovori o identitetu i raznolikostima, subotom kreativne radionice za decu

Komentari

Autor: Euronews

21/05/2021

-

10:31

U Galeriji Matice srpske petkom razgovori o identitetu i raznolikostima, subotom kreativne radionice za decu
U Galeriji Matice srpske petkom razgovori o identitetu i raznolikostima, subotom kreativne radionice za decu - Copyright Galerija Matice srpske

veličina teksta

Aa Aa

Izložba "Identitet(i). Predstave žena u srpskom slikarstvu (1918–1941)", koju će zainteresovani moći da pogledaju do 7. jula u Galeriji Matice srpske, preispituje pojam identiteta kroz vizuelnu kulturu između dva svetska rata. Povodom te izložbe, svakog petka se organizuju interesantni prateći programi koji podstiču na razmišljanje o (ne)jednakosti i raznolikosti koje su prisutne u svim epohama, a svake subote kreativne radionice za decu, specijalno osmišljene tako da prate ovu izložbu.

Tako će 21. maja u 19 sati biti održano predavanje dr Srđana Miloševića, istoričara i naučnog saradnika na Institutu za noviju istoriju Srbije na temu "Nacionalni identitet: ideologija, politika, pravo", na kojem će biti ukazano na pravce razvoja nacionalne ideje i nacionalnog identiteta kao univerzalnih fenomena.

Galerija Matice srpske

Sa aktuelne izložbe "Identitet(i). Predstave žena u srpskom slikarstvu (1918–1941)"

Posebna pažnja biće posvećena nesuglasicama koje karakterišu debatu između različitih koncepcija nacionalnog identiteta, kada je reč kako o samom pojmu, tako i u pogledu konkretnih sadržaja.

Takođe, posetioci će imati priliku da čuju više o nacionalnom pitanju u Jugoslaviji i o kontroverzama koje su u vezi sa ovim pitanjem pratile njen nastanak i njen raspad. Na kraju, nacionalni identitet biće sagledan u kontekstu savremenih političkih zajednica.

Glumice u pantalonama

Majski ciklus kreativnih radionica za decu posvećen je upravo temi identiteta, odnosno tome šta nas čini onim što jesmo. Posmatrajući portrete i autoportrete različitih žena koje su živele u jednoj kraljevini i preispitivale društvena pravila, mališani će saznati šta sve može činiti jednu osobu i kako ona sve može biti prikazana. Tako će u subotu, 22. maja, od 11 do 12.30 na radionici "Glumice u pantalonama" deca učiti o hrabrim i odlučnim ženama koje su igrale muške uloge u "pantalonama". Zbog ograničenja broja prisutnih, roditelji treba da prijave svoju decu putem elektronskog formulara.

Izložbu "Identitet(i). Predstave žena u srpskom slikarstvu (1918–1941)" čini više od 70 eksponata iz kolekcije Galerije Matice srpske i brojnih muzejskih ustanova u zemlji, kao što su Narodni muzej u Beogradu, Muzej savremene umetnosti u Beogradu, Muzej pozorišne umetnosti Srbije, Muzej grada Beograda, Kuća legata, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Galerija Milene Pavlović Barili, kao i radovi iz nekoliko privatnih kolekcija.

Dela su podeljena u četiri celine posvećene problemima razumevanja i reprezentacije identiteta: "Nacionalno: Između Istoka i Zapada, tradicije i modernosti", "Glumica kao moderna žena: Pol, profesija, emancipacija", "Kvir: Telo, rod i predstava" i "Sopstvo: Sa ove i one strane proscenijuma".

Izložbu prati srpsko-engleska publikacija, čiji je autor Nikola Ivanović, kustos Galerije Matice srpske. 

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu