Reflektor

Upoznajte sve finaliste 65. Evrovizije

Komentari

Autor: Staša Rosić

21/05/2021

-

18:06

Upoznajte sve finaliste 65. Evrovizije
Upoznajte sve finaliste 65. Evrovizije - Copyright EPA/PATRICK VAN EMST

veličina teksta

Aa Aa

U subotu, 22. maja, očekuje nas finale 65. Evrovizije, najvećeg muzičkog takmičenja na svetu, koje se održava u Roterdamu.

Među 26 izvođača koji će se takmičiti u samoj završnici, nalazi se i grupa Hurricane iz Srbije, koju ćemo imati priliku da vidimo pod rednim brojem osam.

U skladu sa evrovizijskim propisima, svi učesnici, osim "velike petorke" (Francuska, Nemačka, Italija, Španija i Velika Britanija) morali su da se kvalifikuju u jednom od dva polufinala, kako bi nastupili na samom kraju.

Tanjug/ AP Photo/Peter Dejong

Predstavnici Islanda zbog pozitivnog testa na koronu jednog od njihovih članova, odustali su od nastupa uživo

Ovogodišnja Evrovizija održava se u znaku epidemioloških ograničenja, pa tako nastupe finalista u Ahoj areni kapaciteta od 16.000 mesta, može da prati samo 3.500 ljudi, pod uslovom da imaju negativan test na koronavirus.

Zbog pozitivnog rezultata testa, prošlogodišnji pobednik Dankan Lorens neće nastupati u finalu, kao ni ovogodišnji predstavnici Islanda, grupa Daði og Gagnamagnið.

Sa vama delimo zanimljivosti i manje poznate detalje o ovogodišnjim učesnicima.

Kipar: Elena Cagrinu "El Diablo"

Malo koja ovogodišnja evrovizijska pesma je u zemlji koju predstavlja izazvala tako veliki skandal, kao što je to pesma "El Diablo" Elene Cagrinu, reprezentativke Kipra.

U njenoj ostrvskoj otadžbini, malobrojna grupa građana organizovala je proteste ispred televizijskog javnog servisa, tvrdeći da pesma promoviše obožavanje đavola. U februaru je Pravoslavna crkva na Kipru tražila da se povuče Elenino učešće na Evroviziji, nazvavši pesmu "blasfemijom, koja je pretnja našoj deci".

Ipak, pesma "El Diablo", čija je simbolika na Evroviziji predstavljena kao borba između dobra i zla, ušla je u finale ovog takmičenja.

Albanija: Andželja Peristeri "Karma"

Albanska predstavnica Andželja peva o "unutrašnjim previranjima žene koja sebe krivi što se njen svet raspada", kažu organizatori Evrovizije.

Andželja se proslavila pobedom u prvoj sezone albanskog šoua "Tvoje lice zvuči poznato" i 2001. godine učestvovala je u takmičenju za predstavnika Albanije na Evroviziji, ali tada nije uspela da se probije do najvećeg muzičkog takmičenja na svetu.

Punih deset godina kasnije, zahvaljujući pesmi "Karma" stigla je do samog finala.

Izrael: Eden Alene "Set Me Free“

Eden Alene planira da svojom pesmom "Set Me Free" obezbedi Izraelu petu pobedu u istoriji Evrovizije. Mlada pevačica poreklom iz Etiopije zahvaljujući moćnom glasu stekla je slavu u izraelskom "X Faktoru", a uzor joj je Bijonse.

Inače, visoki ton u jednom delu njene pesme kojom predstavlja svoju zemlju ove godine, je najviši dosad izveden na Evroviziji.

Belgija: Hooverphonic "The Wrong Place"

Grupa Hooverphonic je na sceni 26 godina, ali i dalje eksperimentiše i istražuje, pa se tako po prvi put našla na Evroviziji.

Interesantno je da je ovaj bend prošle godine trebalo da nastupa sa pevačicom Lukom Krajsberg i pesmom "Release Me", ali su u poslednjem trenutku pre ovogodišnjeg takmičenja odlučili da se vrate saradnji sa pevačicom Geike Arnaert, koja je u Hoovephonic grupi bila od 1997. do 2008. godine. Fanovi navodno nisu bili zadovoljni, ali bez obzira na to, Belgijanci su sebi obezbedili mesto u finalu.

Rusija: Maniža "Russian Woman"

Kombinacija repa, balkanskog melosa, regetona i moćne poruke u pesmi "Russian Woman", osigurala je nastup ruske predstavnice Maniže u finalnoj večeri Evrovizije, ali je pevačica dobila i brojne pretnje  i poruke mržnje u rodnoj Rusiji.

Optužuju je za mržnju prema muškarcima, zameraju podršku LGBT zajednici, pa joj zbog toga čak i prete smrću, ali je njena pesma koja govori o važnosti osnaživanja žena, naišla na odlične ocene u Evropi.

Malta: Destini "Je me casse"

Jedan od favorita ove godine, Malta, odabrala je Destini Čukunjere, koja je ranije skromno izjavila da ne očekuje pobedu.

Ipak, moćni glas koji joj je doneo učešće u polufinalu šoua "Britanija ima talenat" i pobedu na Dečjoj pesmi Evrovizije, možda će ostrvskoj zemlji ove godine doneti prvu titulu u istoriji takmičenja.

Portugalija: The Black Mamba "Love is on My Side"

Portugaliju je prošle godine kada je Evrovizija otkazana trebalo da predstavlja pevačica Elisa, ali se ta zemlja ove godine opredelila za bend Black Mamba.

Njihova vesela pesma "Love is on My Side" prva je koja predstavlja Portugaliju na Evroviziji na engleskom jeziku, a njen autor je pevač Pedro Tatanka Kaldeira.

Inače, članovi grupe se nadaju pobedi i očekuju da će zahvaljujući učešću obezbediti sebi internacionalnu karijeru.

Srbija: Hurricane "Loco"

"Uraganke" su vatrenim nastupom obezbedile sebi mesto u Ahoj areni 22. maja i prikupile najveći broj lajkova na zvaničnom Tviter profilu Evrovizije od svih učesnika druge polufinalne večeri.

Nastup predstavnica Srbije najgledaniji je i na platformi Jutjub od svih videa snimljenih tokom druge polufinalne večeri.

Zanimljivo je to da je nastup Sanje, Ksenije i Ivane oduševio i velikog prijatelja Srbije, britanskog glumca Džona Čalisa, poznatijeg kao Bojsi iz serije "Mućke".

 

 

"Bojsi" je pratio nastup predstavnica Srbije i na svom Tviteru napisao: "Rekao sam vam! Kakva zemlja! Večeras je Srbija ponosna!"

Hurricane u finalu nastupa pod rednim brojem osam.

Velika Britanija: Džejms Njuman "Embers"

Predstavnik Velike Britanije Džejms Njuman izuzetno je poznat tekstopisac, koji je sarađivao sa popularnim izvođačima kao što su Rudimental, Kelvin Haris i njegov mlađi brat Džon Njuman.

Iako ne važi za favorita, "Embers" je pesma koja će se verovatno slušati i posle Evrovizije.

Grčka: Stefanija "Last Dance"

Predstavnica Grčke Stefanija Liberakakis ima samo 18 godina, ali je na sceni od malih nogu. Rođena je u Utrehtu u grčkoj porodici, gde je počela da se bavi pevanjem, a zatim i glumom.

Već je nastupala na Dečjoj pesmi Evrovizije, a igrala je u danskoj seriji "Brugklas", kao i tinejdžerskoj komediji "100% Coco New York".

Švajcarska: Gjon "Tout l'Univers"

Švajcarsku ove godine predstavlja pevač albanskog porekla Đon Muharemaj sa baladom "Tout l'Univers".

Peva od dvanaeste godine i takmičio se u prvoj sezoni serije "Albanija ima talenat" 2011. godine, a stigao je i do polufinala francuskog takmičenja "The Voice".

Island: Daði og Gagnamagnið "10 Years"

Jedan od favorita 2021. godine grupa Daði og Gagnamagnið nije nastupala uživo u drugoj polufinalnoj večeri, jer su dva njena člana bila pozitivna na koronavirus.

Ostatak tima je iz solidarnosti odlučio da ne izlazi na scenu, ali je uprkos tome, bend sebi obezbedio prolazak u finale takmičenja.  Kao i u polufinalnoj večeri i u finalu će se emitovati snimak njihovog nastupa.

Španija: Blas Kanto "Universo"

Blas Kanto, predstavnik Španije, dugo je bio član benda Auryn s kojim je snimio četiri albuma i osvojio nagradu za Najbolji španski nastup MTV Evropskih muzičkih nagrada 2013. godine. Međutim, 2018. odlučio je da uplovi u solo karijeru i objavio prvi album "Complicado".

Na Evroviziji izvodi ljubavnu pesmu "Voy A Quedarme".

Zanimljivo je da je najavio da će akustičnu verziju te pesme uskoro objaviti sa konkurentom, britanskim predstavnikom Džejmsom Njumanom.

Moldavija: Natalija Gordijenko "Sugar"

Natalija Gordijenko ima mnoge talente: ona je pevačica, plesačica, model i DJ. Takođe je i uspešna pijanistkinja. Ovo nije njen prvi nastup na Evroviziji, budući da je 2006. izvodila pesmu "Loca" koja joj je donela tek 20. mesto u takmičenju.

Njena pesma "Sugar" inspirisana je lokdaunom i treba da "zasladi trenutnu situaciju u kojoj se nalazimo".

Nemačka: Jendrik "I Don’t Feel Hate"

Jendrik je jedan od retkih izvođača koji su u takmičenje ušli jednostavno tako što su lepo zatražili.

Ovaj tiktoker je svojim stalnim objavama na društvenim mrežama i apelima da ga nemački javni servis NDR uzme u razmatranje kao evrovizijskog predstavika, zaista uspeo da privuče pažnju. U finale se plasirao zabavnom pesmom u kojoj svira i ukulele i poziva svet na mir i toleranciju.

Finska: Blind Channel "Dark Side"

Finska tradicionalno na Evroviziju šalje predstavnike za koje se ne bi moglo reći da se uklapaju u žanrovske stereotipe koji važe za ovo takmičenje, pa su i ovog puta poslali, rep-rok grupu Blind Channel.

Sastav koji je očigledno inspirisan zaostavštinom grupe Linkin Park, zvuči mnogo blaže od metal benda Lordi koji je Evroviziju svojevremeno doveo u Helsinki, a da li su ponovo pogodili ukus publike, saznaćemo u subotu uveče.

Bugarska: Viktorija "Growing Up Is Getting Old"

Nakon dve godine pauze, Bugarska se vraća na Evroviziju sa predstavnicom Viktorijom, koja izvodi nežnu pesmu "Growing Up Is Getting Old". Mlada pevačica je posvetila izvođenje svom ocu koji je nedavno saznao da boluje od retke bolesti amiotrofične lateralne skleroze, zbog koje polako počinje da gubi sposobnost kretanja.

Inače, Bugarska je otkazala učešće 2019. godine iz "finansijskih razloga".

Litvanija: The Roop "Discotheque"

Litvanski bend The Roop nastupa već deset godina, a u finalu nacionalnog takmičenja za pesmu Evrovizije, bili su čak tri puta.

"Treću sreću" donela im je pesma "On Fire", s kojom je trebalo da nastupe prošle godine, ali je Evrovizija tada otkazana.

Ukrajina: Go_A "Shum"

Neobična tehno verzija tradicionalne ukrajinske pesme vesnjanke po imenu "Shum" originalno nije bila planirana za Evroviziju, nego za koncertnu turneju koju je Go_A planirao nakon otkazivanja Evrovizije.

Ideja je bila da na sceni zajedno sa publikom izvode deo tradicionalnog prolećnog obreda, ali su onda odlučili da pesmu prilagode Evroviziji i učine je prijemčivijom široj javnosti.

Francuska: Barbara Pravi "Voila"

Barbarin deda bio je iz Srbije i u njegovu čast ona je u svoje umetničko ime dodala srpsku reč "Pravi". Ona je već izuzetno uspešan tekstopisac, a između ostalih sarađivala je i sa sinom Vila Smita, Džejdenom.

Takođe, napisala je pobedničku pesmu za Valentinu, prošlogodišnju predstavnicu Francuske na Juniorskoj Evroviziji, pod nazivom "J'imagine". Više o Barbari možete pročitati ovde. 

Azerbejdžan: Efendi "Mata Hari"

Azerbejdžanska pevačica Efendi nije prva koja na Evroviziji nastupa sa pesmom inspirisanom čuvenom špijunkom.

Ana Karina Štorm pevala je o njoj predstavljajući Norvešku 1976.

Norveška: Tix "Fallen Angel"

Za razliku od kiparske predstavnice, Norvežanin Tix nije izazvao ozbiljnije protivljenje javnosti zbog demona sa kojima se bori na sceni.

Tix kaže da ga je lično iskustvo sa vršnjačkim zlostavljanjem inspirisalo da napiše pesmu "Fallen Angel" i da je sada više nego ikad, zbog situacije u svetu, važno pričati o mentalnom zdravlju.

Holandija: Džengu Makroj "Birth of a New Age"

Kritka kolonijalne istorije Evrope retko je tema Evrovizijskih pesama, ali se ove godine Džengu Makroj, pevač rođen u holandskoj koloniji Surinamu, odvažio na taj potez i svoju pesmu "Birth of a New Age" izvodi na engleskom i po prvi put u istoriji Evrovizije, surinamskom jeziku srnan tongo.

U svojoj pesmi on govori o snazi naroda Surinama i njihovoj spremnosti da prežive sve. Inače, Evrovizija je zabranila otvoreno iznošenje političkih stavova učesnika, pa je 2019. kaznila islandsku grupu Hatari zbog mahanja palestinskim zastavama tokom nastupa u Tel Avivu.

Italija: Maneskin "Zitti e Buoni"

Maneskin je pop-rok kvartet koji je bio u finalu italijanskog X Faktora 2017. i pobedio na Sanremu ove godine.

Naziv benda odabrali su prema danskoj reči za mesečinu, kako bi odali počast zemlji porekla njihove basistkinje Viktorije.

Italija je deo "velike petorke", što znači da se bend plasirao direktno u finale, gde će izvesti pesmu "Zitti e Buoni", mnogo tvrđeg zvuka, nego što smo navikli da čujemo na Evroviziji.

Švedska: Tusse "Voices"

Tusse je u Švedsku kao izbeglica iz Konga došao sam kada je imao samo 13 godina, a šest godina kasnije predstavlja svoju novu domovinu u finalu Evrovizije.

Njegova pesma "Voices" koja je već dospela na prvo mesto top lista u Švedskoj, govori o jedinstvu, nadi, istrajnosti i slobodi.  

San Marino: Senhit "Adrenalina"

Mali San Marino ima veliku podršku američkog repera Flo Ride, koji se pojavio uz pevačicu Senhit na sceni tokom njenog izvođenja pesme "Adrenalina".

Komentari (0)

Kultura