Reflektor

Počinje Sarajevo film festival, program otvaraju "Deset u pola" i "Pisma s krajeva svijeta"

Komentari

Autor: Tanjug

13/08/2021

-

20:17 >> 20:23

Počinje Sarajevo film festival, program otvaraju "Deset u pola" i "Pisma s krajeva svijeta"
Počinje Sarajevo film festival, program otvaraju "Deset u pola" i "Pisma s krajeva svijeta" - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Sarajevo film festival počinje danas premijerama "Deset u pola" reditelja Danisa Tanovića i omnibusa "Pisma s krajeva svijeta".

Na festivalu će se takmičiti 48 igranih, dokumentarnih, kratkih i studentskih filmova za nagrade Srce Sarajeva, koje će počasno dobiti i nemački reditelj Vim Venders, dok će na zatvaranju 20. avgusta biti prvi put prikazan "Toma" Dragana Bjelogrlića.

Srpsko-crnogorska koprodukcija "Elegija lovora" reditelja Dušana Kasalice, sa Franom Lasićem i Savinom Geršak u glavnim ulogama, biće premijerno prikazana među deset naslova koji se takmiče za Srce Sarajeva za najbolji igrani film, i novčanu nagradu od 16.000 evra.

U glavnom takmičarskom programu 27. izdanja festivala u Sarajevu je premijerno i film "Stvari vredne suza" mađarske rediteljke Kristine Grosan, a tu su i "Kelti" Milice Tomović iz Srbije, "Brdo na kojem riču lavice" kosovske rediteljke Luane Bajrami i "Bebia, jedina čežnja moje duše" Gruzijke Juje Dubračkus.

U konkurenciji za najbolji film su i francusko-grčki "Mesec, 66 pitanja" Žakline Lencu, "Murina" hrvatske rediteljke Antonete Alamat Kusijanović, "Tražeći Veneru" kosovske rediteljke Norike Sefa, "Velika sloboda" Austrijanca Sebastijana Majzea i "Žene plaču" Bugarke Mine Mileve.

Članovi žirija Takmičarskog programa - igrani film su glumica Jasna Ðuričić, reditelji i scenaristi Majk Kejhil i Lili Horvat, umetnička direktorka Međunarodnog filmskog festivala u Beču Eva Sanđorđi i izvršni direktor Austrijske filmske komisije Martin Švajghofer. Srce Sarajeva najboljem reditelju donosi 10.000 evra, a najboljem glumcu i najboljoj glumici po 2.500 evra.

Za Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film, i 3.000 evra, odnosno Nagradu za ljudska prava (3.000 evra) i Specijalnu nagradu žirija (2.500 evra) takmičiće se 16 filmova, od kojih će na festivalu premijeru imati "Bosanski Brodvej", "Disturbed Earth", "Dive", "Horizont", "Isti san", "Kad smo mi bili oni", "Nedeljom" i "Žurnal o Želimiru Žilniku".

U konkurenciji su i "Sunny", "Les enfants Terribles", "Looking for Horses", "Pomirenje", "Potreba za mržnjom", "Soldat Ahmet", "Tvornice radnicima" i "Pejzaži otpora". U preostala dva takmičarska programa, u kategoriji za najbolji kratki film, i Srce Sarajeva u vrednosti 2.500 evra, takmičiće se deset evropskih ostvarenja, a njih 12 za najbolji studentski film i 1.000 evra.

U znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti Počasno Srca Sarajeva dobiće Venders, poznat između ostalog po filmovima "Paris, Teksas" (1984) i "Nebo nad Berlinom" (1987), koji će tokom festivala održati masterklas, a biće prikazana i retrospektiva njegovih filmova, uz restaurisanu verziju "Hotela od milion dolara" (2000).

Netakmičarski program "U fokusu" Sarajevo film festivala donosi filmove "Kvo vadis Aida" bosanskohercegovačke rediteljke Jasmile Žbanić, "Košnicu" kosovske rediteljke Blerte Bašoli, "Zlosrećnu ševu ili otkačeni pornić" Rumuna Radua Judea, kao i "Oazu" reditelja Ivana Ikića, koja je na nedavnom Festivalu evropskog filma Palić dobila novoustanovljenu novčanu nagradu Asocijacije filmskih festivala Srbije, po izboru FIPRSCI Srbija.

"U fokusu" će biti prikazani i slovenačko-italijanski "Sanremo" reditelja Miroslava Ćire Mandića, "Tabija" Igora Drljače, film "Evolucija" mađarskog reditelja Kornela Mundruča, rumunsko-belgijsko-meksička koprodukcija "La sivil" Teodore Ane Mihai, turski "Oprost" Čema Ozaja, "Pripreme da zajedno provedemo nepoznat vremenski period" Lili Horvat iz Mađarske i "Šta vidimo kada gledamo u nebo?" Gruzijca Aleksandra Koberidzea.

"Pisma s krajeva svijeta” međunarodnog kolektiva reditelja Bistrik7, hronika je prvih dana zaključavanja usled Kovid-19 ispričana u 14 privatnih kućnih filmova, a imaće premijeru prvog festivalskog dana u okviru programa Specijalne projekcije.

U okviru netakmičarskog "Open er" programa prvog dana festivala biće premijerno prikazan film "Deset u pola" oskarovca Tanovića, koji prati dvojicu ćevapdžija u pandemijskom Sarajevu.

Slede “Otac” Floriana Zelera, dobitnik Oskara za najbolji adaptirani scenario, "Hvataj se ceste" Panaha Panahija sa ovogodišnjeg Kana, i "Jahači pravde" Andersa Tomasa Jensena, sa Madsom Mikelsenom u glavnoj ulozi.

Tu su i "Junak" Asghara Farhadija, dobitnik Gran prija na nedavnom Kanu, "Novi poredak" Mihela Franca, osvajač Srebrnog lava u Veneciji 2020. godine, kao i premijerno film "Toma" reditelja Dragana Bjelogrlića, o pevaču i kompozitoru narodne muzike Tomi Zdravkoviću (1938-1991), koji zatvara Sarajevo film festival.

U impresionističkom portretu Zdravkovića, o njegovim počecima i vrhuncu slave, kao i ljubavima koje su ga inspirisale za neke od najvećih hitova, pevača igra Milan Marić, Tamara Dragićević je pevačica narodne muzike Silvana Armenulić, Tominu majku tumači Mirjana Karanović, a u filmu igraju i Petar Benčina, Andrija Kuzmanović, Sanja Marković, Paulina Manov, Milan Kolak i drugi.

Festival ima, između ostalih, i programe "Suočavanje sa prošlošću", "Kinoskop", "BH film", "Pretpremijere serija", a ima i novoustanovljenu Specijalnu nagradu za promicanje rodne ravnopravnosti, a filmovi će biti prikazivani u sarajevskim prostorima kao što su Narodno pozorište, Cinepleks Sarajevo, i Ljetno kino na nekoliko lokacija.

Komentari (0)

Kultura