Reflektor

Dani austrijskog filma: Velika očekivanja sa fokusom na žene ispred i iza kamere

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/09/2021

-

10:30

Dani austrijskog filma: Velika očekivanja sa fokusom na žene ispred i iza kamere
Promo - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Dani austrijskog filma, manifestacija koja se održava od 23. do 27. septembra u Kulturnom centru Beograda i Jugoslovenskoj kinoteci, publici će predstaviti osam dugometražnih igranih ostvarenja iz austrijske savremene produkcije i pet filmova značajnih za istoriju kinematografije ove zemlje. Fokus oba programa je na ženama u kinematografiji - ispred i iza kamere, na velikom platnu i kroz teme koje nazivamo "ženskim". 

Slogan ovogodišnjeg festivala je "Velika očekivanja", a selektorka programa je filmska autorka, dramaturškinja i scenaristkinja Staša Bajac. 

Šta je ženski film?

"Razrađujući koncept za ovogodišnji Austrijski filmski festival postavili smo sebi pitanje: Šta je zapravo ženski film? Film koji su pravile žene ili flmovi koji se bave `ženskim temama`? Samim tim, nametnulo se i pitanje šta su to `ženske teme`, zatim i ko ih određuje i da li one svoje autorke ograničavaju? Umetnost prvenstveno podrazumeva potpunu slobodu, bilo da je tematska ili u izrazu. Pa, ipak, kada govorimo o ženama, ideja slobode i njeno osvajanje sama se nameće", ističe selektorka festivala.

Prema njenim rečima, uzevši u obzir sva ova pitanja i zamke, organizatori festivala su shvatili da pomenuta pitanja kroz svoje filmove postavljaju i autorke i autori ove selekcije.

"Ni mi, ni oni, čini se, nemamo konačan odgovor na pitanje: `Šta je ženski film?`, ali čini nam se da je od njega mnogo važniji prostor za njegovo problematizovanje, istraživanje, diskusiju. Upravo to je cilj i želja ovog festivala", zaključuje Bajac.

Festival će biti otvroren projekcijom filma "Tlo pod mojim nogama" rediteljke Mari Krojcer. U ovom ostvarenju glavna protagonistkinja Lola je džet-set poslovni konsultant koji se ističe agresivnom taktikom i neprekidnim radom koji njen posao zahteva. Vezu sa svojom šeficom Elize čuva u tajnosti, kao i postojanje svoje starije sestre Koni, koja ima dugu istoriju mentalne bolesti. Ali, kada dobije vest da je Koni pokušala samoubistvo, Loline tajne prete da eksplodiraju u javnost. 

Dan kasnije biće prikazan višestruko nagrađivani film "Ostajemo još malo" (19h) reditelja Araša T. Riahija prati decu Oskara i Lili, koje, kada njihova majka pokuša da izvrši samoubistvo kako bi sprečila deportaciju u Čečeniju, bivaju preseljeni u odvojene hraniteljske porodice. Odlučni su da učine sve da porodice opet bude na okupu.

U petak, od 21 čas je na programu i film "Mali Džo" rediteljke Jessice Hausner - upozoravajuća priča o vrhunskoj naučnici i samohranoj majci koja je previše zaposlena da bi primetila da je njen sin tinejdžer zaražen polenom zle biljke - biljke koju je ona dizajnirala, nazvala po njemu i donela mu kući na poklon.

Na repertoaru su još i "Stiks" Volfganga Fišera, "Hvala na bombardovanju" Barbare Eder, "Ja, životinja" Katarine Mukštajn i "Kraljica Cigana" Huseina Tabaka.

Festival u nedelju, 27. septembra u 19 časova, zatvara horor ostvarenje "Koliba" Veronike Franz i Severina Fiale. Svi pomenuti filmovi biće prikazani u Kulturnom centru Beograda.

 

Gost dr Nikolas Vostri, zaslužan za pronalazak prvog srpskog filma "Karađorđe"

Prateća selekcija u Jugoslovenskoj kinoteci posvećena je dvema prominentnim ženama sa početaka istorije austrijske kinematografije - glumici Hedi Lamar i rediteljki i producentkinji Luize Kolm-Flek.

Gost Jugoslovenske kinoteke 24. septembra biće direktor Austrijskog filmskog arhiva dr Nikolas Vostri, koji je u našoj javnosti poznat po zaslugama koje su dovele do pronalaženja prvog srpskog igranog filma "Karađorđe".

Dr Vostri će u razgovoru sa upravnikom muzeja Kinoteke Marjanom Vujovićem i urednicom filmskog programa Kulturnog centra Beograda Majom Uzelac govoriti na temu "Vek velikih očekivanja - žene u istoriji kinematografije kroz prominentne primere Austrijanki - Hedi Lamar i Luize Kolm-Flek".

Razgovor će se voditi uoči projekcije restaurirane kopije kontroverznog filma "Ekstaza" (1933) Gustava Mačatija sa Hedi Lamar u glavnoj ulozi. Kinoteka će 25. i 26. septembra prikazati i dva američka filma Hedi Lamar - "Petrolej" (1940) Džeka Konveja i "Moj špijunče" (1951) Normana Mekleoda, u terminu od 19 sati. Prethodno će, od 17 sati, na programu biti dva filma austrijske rediteljke Lujze Kolm-Flek, koja zajedno sa suprugom Jakobom Flekom potpisuje "Devojku na krstu" (1929) i "Varšavsku citadelu" (1930) i smatra se smatra drugom ženom rediteljkom u istoriji kinematografije. 

Komentari (0)

Kultura