Reflektor

Filmske razglednice sa različitih meridijana na 13. Španskom metru

Komentari

Autor: Euronews

26/05/2021

-

09:08

Filmske razglednice sa različitih meridijana na 13. Španskom metru
Filmske razglednice sa različitih meridijana na 13. Španskom metru - Copyright Promo/Institut Servantes

veličina teksta

Aa Aa

Nakon ciklusa "Berlanga puni 100 godina", koji je održan od 20. do 23. maja u Jugoslovenskoj kinoteci, program Španskog metra nastavlja se narednih dana u Dvorani Kulturnog centra Beograda (DKCB) i Domu omladine Beograda.

Od 26. do 30. maja istovremeno će se odvijati dva programska ciklusa, "Savremeni film" i "Vetrovi Afrike. Treći koren."

Savremeni film

Glavni program Španskog metra, ciklus "Savremeni film" ove godine istovremeno će se odvijati u Dvorani Kulturnog centra Beograda i Domu omladine Beograda.

Nagrađivano baskijsko ostvarenje "Ane" (DKCB: 26. maj, 20h i DOB: 29. maj, 19h), donosi priču koja preispituje odnos majke i ćerke i njihove koliko udaljene, toliko i isprepletane svetove.

Reditelj i scenarista David Peres Sanjudo za ovaj film nagrađen je priznanjem Goja za najbolji adaptirani scenario, dok je glumica Patrisija Lopes Arnais nagrađena Gojom za najbolju žensku ulogu.

Čileanski film "Osveta žena" (DKCB: 27. maj, 18h) prati glavnu junakinju Matilde, koja je na samrti, i njene tri ćerke koje žive zajedno na jednoj hacijendi. Klupko porodičnih tajni počeće da se raspliće kada Matilde prizna seoskom svešteniku da je pre četrdeset godina ubila svog muža i sahranila ga u garaži, na mestu gde je već bio leš nepoznate osobe.

Promo/Institut Servantes

Scena iz filma "Osveta žena"

"Havijerova strast" (DKCB: 27. maj, 20h i DOB: 30. maj, 15h) upoznaće publiku sa čuvenim peruanskim pesnikom Havijerom Erodom. Film prati poslednje godine njegovog života, od početka studija do momenta nasilne smrti u 21. godini, pošto je pokušao da započne gerilski rat u peruanskim šumama 1963. godine.

Iz Kolumbije stiže priča "Fudbalski klub Autsajderi" (DKCB: 28. maj, 18h; DOB: 29. maj, 15h), priča o četvorica starih prijatelja sklapaju dogovor da će biti jedan uz drugog u starosti. Ali kada jedan od njih umire, za sobom ostavlja dugove i stan u kome njegovi prijatelji i dalje žive. Njegova ćerka pokušaće da podstakne ostatak ekipe da se prijave na fudbalski turnir kako bi osvojili novčanu nagradu i otkupili stan pokojnog prijatelja.

Nagrađivana španska drama "Ne umem da kažem zbogom" (DOB: 27. maj, 15h i DKCB: 28. maj, 20h) prati Karlu čiji je otac, sa kojim već duže vreme ne govori, smrtno bolestan. Nakon razgovora sa njegovim lekarima u Almeriji, ona odlučuje da ga protiv volje drugih odvede na lečenje u Barselonu...

Kolumbijsko ostvarenje "Meč života" (DOB: 26. maj, 19h i DKCB: 29. maj, 18h) dirljiva je priča o bokseru iz Kartahene čiji je nadimak Kameni. Njegov posao je posve neobičan, on zarađuje za život kao ljudska udica, učesnik u tučama bez ikakve mogućnosti da pobedi. Njegov život promeniće se iz korena kada upozna Brejdera, dečaka koji tvrdi da je njegov sin.

Promo/Institut Servantes

Scena iz filma "Nevidljive"

Film "Nevidljive" okuplja odličnu špansku glumačku ekipu koja na iskren, emotivan i duhovit način dočarava živote žena u pedesetim godinama. Radnja prati tri prijateljice koje su odlučile da jednom nedeljno šetaju zajedno. Ono što je prvobitno trebalo da bude vrsta razonode i fizičke aktivnosti, polako postaje potreba koja ih dodatno zbližava.

Filmska priča "Umetnici i revolucija" (DKCB: 30. maj, 18h) vodi u Meksiko s početka 20 veka. Tadašnji predsednik Alvaro Obregon, koji je naklonjen intelektualcima, započinje jednu od najznačajnijih bitaka iz oblasti kulture u istoriji Meksika. U takvoj liberalnoj atmosferi, homoseksualci, razvod i žensko pravo glasa počinju da se prihvataju.

Promo/Institut Servantes

Scena iz filma "Umetnici i revolucija"

Romantična komedija "Da čudne li ljubavi“ (DOB: 27. maj, 19h i DKCB: 30. maj, 20h) u glavnim ulogama donosi poznate argentinske zvezde Rikarda Darina i Mersedes Moran. Njih dvoje igraju par koji je više od 25 godina u braku, ali ulaskom u egzistencijalnu krizu dolazi do razvoda. Početak samačkog života se čini uzbudljivim i fascinantnim, ali ubrzo postaje monoton za nju, a košmaran za njega.

Cena ulaznica za projekcije u Dvorani Kulturnog centra Beograda iznosi 300 dinara, dok je cena za projekcije u Domu omladine Beograda 250 dinara.

Vetrovi Afrike. Treći koren

Osim toga, u Domu omladine Beograda biće održan i treći festivalski program pod nazivom "Vetrovi Afrike. Treći koren", organizovan u saradnji sa Festivalom afričkog filma Al Tarab i Afričkim filmskim festivalom u Tarifi/ Tanheru.

Ovaj ciklus donosi četiri filma u kojima se obrađuje identitet stanovništva afričkog porekla u Španiji, Latinskoj Americi i drugim zemljama.

Program 26. maja otvara meksički film "Crni Meksiko" koji prati zajednicu na obali Oahake, gde je poligamija društveno prihvaćena. Glavne junakinje Huana i Magdalena žive u zajednici sa Neri, iako znaju da ih to povređuje. Iznenadna Huanina bolest poremetiće ravnotežu ovog nimalo skladnog odnosa.

Argentinsko-dominikanska koprodukcija "Šija" na programu je narednog dana. Film prati Alberta, baštovana u jednoj imućnoj kući u Santo Domingu, koji prekida posao kako bi otišao na sahranu svog oca. Tamo saznaje da je on ubijen i da njegova porodica očekuje da će se upravo Alberto pobrinuti za ubicu.

Promo/Institut Servantes

Scena iz filma "Koreni"

Nagrađivana kolumbijska drama "Koreni" programu je 29. maja. Ona prati oca i sina koji se sa obale Kolumbije doseljavaju u grad Kali. Nakon što mu ubiju sina, glavni junak moraće da prođe kroz težak proces suočavanja sa gubitkom deteta, ali i privikavanja na težak život u gradu, daleko od rodnog mesta.

Čileanski film "Topovsko meso" publika će moći da pogleda 30. maja. Glavni junak ovog filma je Stivens, mladić sa Haitija koji postaje omražen u zajednici nakon okršaja sa svojim šefom. To će ga naterati da krene u potragu za novim poslom, smeštajem i podrškom širom grada Santijaga.

Cena ulaznica za ove projekcije je 250 dinara, a projekcije počinju u 17 sati.

Po završetku programa u Beogradu, odabrani filmovi biće prikazani u okviru programa "Španski metar putuje" i u Kulturnom centru Novog Sada od 3. do 6. juna.

Komentari (0)

Kultura