Reflektor

"Crna svadba": Uzbudljivi psihološki triler inspirisan stvarnim zločinom od 23. oktobra na Superstar TV

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/10/2021

-

11:26

"Crna svadba": Uzbudljivi psihološki triler inspirisan stvarnim zločinom od 23. oktobra na Superstar TV
"Crna svadba": Uzbudljivi psihološki triler inspirisan stvarnim zločinom od 23. oktobra na Superstar TV - Copyright Firefly productions

veličina teksta

Aa Aa

Psihološki triler "Crna svadba" počinje svoj televizijski život od 23. oktobra subotom i nedeljom na Superstar TV, a nedelju dana kasnije, 30. oktobra, na RTS.

Kreatori serije su Strahinja Madžarević i Nemanja Ćipranić, dok Ćipranić potpisuje i režiju svih deset epizoda serije.

Priča počinje u malom mestu u Istočnoj Srbiji gde Mitar, inače miran i blag čovek, iznenada i na brutalan način ubija dvanaestoro svojih komšija. Pokušavajući da rasvetle motive zločina, Petar, pripadnik bezbednosne agencije i inspektori Tomić i Blagojević pozivaju Natašu, renomiranog psihologa, da kao sudski veštak utvrdi da li je Mitar psihički oboleo ili se iza zločina krije neki drugi motiv. Ali time će samo otključati misteriju gde se prepliću vlaška magija i tajanstveni centri moći, u borbi dobra i zla koja traje vekovima.

Serija inspirisana stvarnim zločinom

Dva nastavka ove serije premijerno su prikazane na festivalu u Sarajevu, a prema rečima reditelja, "Crna svadba" je inspirisana stvarnim masakrom od pre desetak godina u jednom selu u istočnoj Srbiji.

Firefly productions

 

"Čovek, normalan naizgled, jednog dana je uzeo pušku, krenuo po selu i ubio sve na koje je naišao. Nakon toga je pričao da je u pitanju vlaška magija i da je omađijan. Nama je to bilo inspirativno za osnovnu premisu serije", rekao je Ćipranić.

Prema njegovim rečima, prateći trendove na Netfliksu i sličnim platformama, serije poput ''True Detective'' ili ''Mindhunters'', tvorcima "Crne svadbe" je bilo jako zanimljivo da ispričaju "tim žanrovskim jezikom jednu lokalnu priču", koju prožimaju folklor, verovanja i vlaška magija.

"Naše podneblje je podosta sujeverno. Polazim od samog sebe - iako sam vernik dosta se plašim tih stvari, ne mogu da ih racionalizujem. Skloni smo i teorijama zavere i svemu onome što serija sadrži, zbog čega mislim da će biti jedno osveženje", rekao je Ćipranić.

Firefly productions

 

Scenarista Strahinja Mađarević je rekao da su se trudili da realistično prikažu ritual Crne svadbe, pripremajući se uz dokumentarne snimke i pomoć "najvećeg stručnjaka za narodna verovanja" profesora Danijela Sinanija.

"Ritual Crne svadbe je zastupljen u istočnoj Srbiji među vlaškom manjinom... Ukoliko u selu pogine mladić koji nije ženjen, kroz ritual njega mrtvog žene živom devojkom, koja godinu dana posle svadbe nema pravo da se udaje", objasnio je Mađarević.

Firefly productions

 

Glumačku postavu čine Uliks Fehmiu, Jelena Đokić, Nikola Kojo, Slavko Štimac, Toni Mihajlovski, Filip Đurić, Borka Tomović, Anastasija Đurović, Nebojša Milovanović, Ljiljana Blagojević i drugi.

Produkcijska kuća Firefly i Telekom Srbija stoje iza ovog originalnog TV projekta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura