Reflektor

Počinje festival "Naši dani" u BDP: Stižu četiri predstave iz Novog Sada

Komentari

Autor: Tanjug

04/10/2021

-

17:34

Počinje festival "Naši dani" u BDP: Stižu četiri predstave iz Novog Sada
Google Maps - Copyright Google Maps

veličina teksta

Aa Aa

Festival "Naši dani" počinje sutra 5. oktobra, a u naredna četiri dana tim povodom gostuju četiri predstave Novosadskog pozorišta (Ujvideki Sinhaz) na velikoj sceni "Olivera i Rade Marković" Beogradskog dramskog pozorišta (BDP).

Publika BDP imaće prilku da premijerno pogleda nove projekte sa repertoara ovog teatra - "Seljačka opera" Bele Pintora u režiji Atile Keresteša, "Nosorog" Ežena Joneska, reditelja Nikite Milivojevića, "Hasanaginica", prema drami Ljubomira Simovića, režisera Andraša Urbana i "Ana Karenjina" prema romanu Lava N. Tolstoja, u režiji gosta iz Makedonije - Dejana Projkovskog.

Mini festival "Naši dani" je nastao sa željom da se unapredi saradnja BDP i novosadskih teatara Srpsko narodno pozorište i Ujvideki Sinhaz.

Reditelj Atila Keresteš otvoriće 5. oktobra ovu smotru svojom postavkom "Seljačke opere", a premijera komada je bila tokom pandemije - 21. septembra 2020, u koprodukciji sa Narodnim pozorištem Segedina.

Predstava je zasnovana na arhaičnoj priči, u kojoj se klasične teme incesta i skrivenog roditeljstva suprotstavljaju motivima iz mađarskih narodnih balada.

Narativ je praćen muzikom, kao mešavina mađarskih narodnih pesama sa područja Transilvanije, baroknog prizvuka, klasicizma i roka. Predstava se nije za mlađe od 16 godina.

Naredne večeri, 6. oktobra se igra "Nosorog" prema Joneskovoj drami apsurda, u čitanju Nikite Milivojevića.

Ova dvočasovna predstava sa pauzom izvedena je takođe prošle godine, a reditelj se osvrnuo na činjenicu da je sam proces rada prekidao virus.

"Hvala glumcima čija je želja bila jača od rizika. Ako sam ikada pogodio šta treba da režiram, sada jesam, iako sam već dugo planirao rad na ovoj predstavi. Jonesko je pisao sa jasnom asocijacijom na fašizam, govorio je o ideološkom zagađenju, a mi danas živimo u sveopštem, mentalnom, duhovnom zagađenju", analizirao je reditelj svoje novo delo.

"Srećan sam što smo uopšte došli do kraja i što smo završili predstavu, i ono što znam i vidim - a to je da je glumci vole. Kada glumci vole da igraju predstavu, nema ništa bolje", istakao je Milivojević.

Treća predstava 7. oktobra će biti "Hasanaginica" u režiji Andraša Urbana, koji potpisuje i scenografiju. Za sam kraj 9. oktobra je na repertoaru neobična verzija "Ane Karenjine" prema romanu ruskog klasika Tolstoja, koju režira Dejan Projkovski, trenutno jedan od najtalentovanijih i najtraženijih reditelja u regionu.

"Ana je poštena, dobra majka i supruga. Ana je zaljubljena, ali ne u svog muža. Ana najviše voli dve stvari i za njih daje život - za ljubavnika i sina. Ana zna da jedno isključuje drugo", stoji u najavi ove predstave.

Predstave se igraju na mađarskom jeziku, ali je obezbeđen titlovani prevod.

Ciklus Festivala završava se u novembru gostovanjem predstava Srpskog narodnog pozorišta u BDP.

Komentari (0)

Kultura