Reflektor

Bend "Coldplay" posle duže pauze, 2022. kreće na "eko-prijateljsku" turneju

Komentari

Autor: BBC

18/10/2021

-

08:57

Bend "Coldplay" posle duže pauze, 2022. kreće na "eko-prijateljsku" turneju
Koldplej - Copyright Tanjug/AP/Scott Roth

veličina teksta

Aa Aa

Jedan od najpopularnijih bendova 21. veka, sastav "Coldplay" objavio je novi, deveti album pod nazivom "Music Of The Spheres", ali i datume koncerata za planiranu turneju tokom naredne godine. 

Ovo će biti prva turneja na koju će "Coldplay" krenuti od 2019, kada su odlučili da naprave pauzu dok ne pronađu način da njihovi koncerti ne budu štetni po životnu sredinu.

Truneja 2022. imaće "eko-prijateljski" fokus i, kako je frontmen sastava Kris Martin objasnio za BBC, bend će tokom turneje smanjiti emisiju ugljen-dioksida za polovinu, a koristiće se solarna i kinetička energija. U parnertstvu sa BMW razvijene su i baterije koje će se koristiti za nastupe, a koje će se napajati recikliranim uljem za kuvanje. Turneja, takođe, podrazumeva razvoj i podršku održivim praksama. Između ostalog, u planu je i to da se posadi drvo za svaku prodatu ulaznicu za određeni koncert.

Ekološki održiva turneja podrazumeva i to da će članovi benda putovati i na "karbonski neutralan" način, zahvaljujući posebno proizvedenim električnim kamionima i vozilima. Iz benda su ranije kazali da tehnologija koju koriste ovi automobili može skoro u potpunosti da napaja obnovljivom energijom i njihove nastupe uživo.

Na listi zemalja gde će "Coldplay" nastupiti su Nemačka, Poljska, Francuska i Belgija, a Krist Martin sa ekipom će tokom narednog leta nastupiti i u Britaniji. 

Ipak sledećeg leta, bend neće nastupati na Galastonberiju jer, kako je kazao Martin, iako taj festival za njih predstavlja duhovno utočište, "ponekad i roditelji kažu svojoj deci da je dobro ponekad i otići iz doma". 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura