Reflektor

Praznik klasične muzike: 53. Bemus od 1. novembra na više lokacija u Beogradu

Komentari

Autor: Tanjug

19/10/2021

-

10:45

Praznik klasične muzike: 53. Bemus od 1. novembra na više lokacija u Beogradu
Praznik klasične muzike: 53. Bemus od 1. novembra na više lokacija u Beogradu - Copyright Printscreen YouTube/ΕΡΤ Α.Ε.

veličina teksta

Aa Aa

Ovogodišnje izdanje Beogradskih muzičkih svečanosti - Bemus biće održano od 1. do 13. novembra u Beogradu, a otvoriće ga nastup gruzijske pijanistkinje Katje Bunijatišvili u Kolarčevoj zadužbini.

Prema rečima direkcije manifestacije, ovom prilikom će se Bunijatišvili pridružiti i Beogradska filharmonija pod upravom kanadskog dirigenta Marka Parizota.

Bunijatišvili, koja se po prvi put predstavlja beogradskoj publici, nastupiće i 3. novembra zajedno sa još četiri renomirana muzičara - violinistima Hačaturom Almazjanom i Hračjom Avanesjanom, violistom Adrijenom Boasom i violončelistom Narekom Hahnazarjanom.

Pored toga, istog dana (3. novembra) će u Kolarcu nastupiti i bariton Tomas Hempson, zajedno sa Simfonijskim orkestrom i Horom Radio televizije Srbije, a pod dirigentskom palicom Bojana Suđića, dok će gošće tog koncerta biti soprani Aleksandra Jovanović i Dragana Radaković.

Kolarac će 5. novembra biti i mesto održavanja koncerta kamernog ansambla "13 gudača", na kojem će nastupiti ruski violončelista Denis Šapovalov.

Šapovalov se predstavlja u dvostrukoj ulozi kompozitora i aranžera, ali i soliste na dva instrumenta - klasičnom i električnom violončelu - ovom prilikom će u prvom delu programa, uz klasičan repertoar, predstaviti beogradskoj publici i svoj “Bravurozni koncert“, dok će u drugom delu predstaviti svoje originalne obrade numera grupe Pink Flojd.

Koncert Crkvene pevačke družine "Branko" iz Niša biće održan 6. novembra u kripti Hrama Svetog Save, a pod upravom dirigenta Sare Cincarević.

Deo Bemusa biće i Orkestar Opere i teatra Madlenijanum, koji će u svojoj matičnoj dvorani održati koncert 8. novembra pod dirigentskom palicom Dejana Savića.

Kao solistkinje nastupiće škotska violinistkinja Kandida Tompson i srpska violončelistkinja Ksenija Janković.

Poseban doživljaj za publiku Bemusa biće nastup pijaniste Aleksandra Madžara 10. novembra u Kolarcu, kojim će on otpočeti svoju seriju od osam koncerata posvećenih svim Betovenovim sonatama.

Za zatvaranje Bemusa predviđen je program "koji predstavlja pravi pogled ka budućnosti" - 12. i 13. novembra će u Malom pozorištu Duško Radović biti izvedena opera za decu "Dečja soba" Milenka Živkovića. Opera je nastala prema pričama Desanke Maksimović, a predstaviće je Muzičko-opersko-teatarska organizacija "Moto".

Osim toga, tradicionalno, u planu je i "Bemus na bis" 14. novembra u Kolarcu, kada će Aleksandar Madžar izvesti drugi koncert u sklopu svog osmodelnog serijala.

Organizator Bemusa je Centar beogradskih festivala CEBEF, a izbor programa načinio je umetnički direktor Bojan Suđić.

Realizaciju ovogodišnjeg izdanja manifestacije omogućili su Grad Beograd - Sekretarijat za kulturu kao osnivač manifestacije i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Beogradske muzičke svečanosti biće održane uz sve važeće epidemiološke mere.

 

Komentari (0)

Kultura