Reflektor

Grupa "Kal" objavila novu pesmu "Chapter 23": O poglavlju iz ugla jednog romskog dečaka

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/10/2021

-

17:56

Grupa "Kal" objavila novu pesmu "Chapter 23": O poglavlju iz ugla jednog romskog dečaka
Promo - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

"U procesu pridruživanja EU, Srbija treba da ispuni 35 poglavlja. Jedno od njih je i poglavlje 23 koje se odnosi i na manjine, posebno na Rome. Poglavlje 23 je jedno od prvih koje je otvoreno - 18. jula 2016. godine. Kada će biti zatvoreno, niko ne zna! Evropa je zauzeta nekim drugim problemima i očigledno je da nema dovoljno vremena za Rome", navodi se u saopštenju povodom novog singla "Chapter 23" koji je objavila grupa Kal.

Inspirisani pomenutim poglavljem, grupa Kal je snimila kritičku i ironičnu pesmu, koju izvode na engleskom. Tekst pesme, koji su napisali Dragan Ristić-Kal, Lutvija Antić i Petar Antić, govori o doživljaju romskog dečaka, koji živi u getu i sanja da će poglavlje 23 promeniti njegov život kao i živote njegove porodice.

"Nažalost to se ne dešava i on dolazi do zaključka da ni njegova država ni Evropa, sem strateških dokumenata, nemaju prevelik interes da pomognu niti njemu niti romskom narodu", navodi se u opisu pesme. 

Muziku i aranžman pesme potpisuje Dragan Ristić-Kal, za miks zvuka bio je zadužen Aleksandar Zarak, a za video Bruno Lovrenčić.

Muzika koju pravi Kal, nosi u sebi balkanski stil i romski ritam. Originalan i neočekivan miks koji u isto vreme zvuči i tradicionalno i urbano. Stoga ne čudi što su muzički kritičari, stil koji je romska grupa Kal unela, nazvali Rock´N´Roma ili Gypsy Rockabilly.

Grupa Kal je nastala 1996. godine. Od tada do danas su odsvirali preko hiljadu koncerata u inostranstvu, učestvovali su i na svim značajnim evropskim festivalima, a imali su američku turneju tokom 2006. i 2008. godini.

Do sada su objavili četiri albuma, a za film Emira Kusturice "Crna mačka, beli mačor", Dragan Ristić je napisao tekst za pesmu "Bubamara".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura