Reflektor

"Vreme straha i podviga": Epidemija svela festival u Užicu na pet predstava

Komentari

Autor: Tanjug

28/05/2021

-

08:29

"Vreme straha i podviga": Epidemija svela festival u Užicu na pet predstava
"Vreme straha i podviga": Epidemija svela festival u Užicu na pet predstava - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Jubilarni 25. Jugoslovenski pozorišni festival "Festival bez prevoda", koji zbog pandemije nije održan u redovnom terminu u novembru, igraće se od 4. do 9. juna u Užicu pod motom “Vreme straha i podviga".

Užička publika videće pet pozorišnih ostvarenja iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a ove godine neće biti učesnika iz Hrvatske i Crne Gore. 
  
"Festival u junu je održavanje festivalske vatre, jer prevelika pauza nije dobra za pozorište. Mislim da smo uspeli da napravimo podvig i da ćemo, iako u skraćenom obimu od pet festivalskih dana, publici predstaviti visoko hvaljene i nagrađivane predstave koje će opravdati poverenje publike. U svom jubilarnom dvadeset petom izdanju užički festival trebalo je da bude svečan i slavljenički. U međuvremenu, svet se okrenuo na glavu i zato umesto slavlja naš festival želi da odgovori ovom nesrećnom vremenu porukom: `Još smo živi i tu`", navodi direktor Jugoslovenskog pozorišnog festivala Zoran Stamatović. 

Dragana Udovičić/BDP

Pred publikom u Užicu igraće se "Čitač" Beogradskog dramskog pozorišta 

Na repertoaru festivala su predstave "Čitač" Beogradskog dramskog pozorišta, "O medvjedima i ljudima" Narodnog pozorišta iz Sarajeva, "Putujuće pozorište Šopalović" Jugoslovenskog dramskog pozorišta, "Radnička hronika" Narodnog pozorišta iz Subotice i "Upotreba čoveka" kooprodikcija Novog Tvrđava teatra iz Novog Sada. 

 
"Selekcija je bila toliko teška u odnosu na okolnosti koje su prisutne.To je bio zid koji nismo mogli da premostimo. Pokušali smo da se skupimo u onom obimu koji nam je ova situacija uopšte pružila. Srećni što uopšte imamo šta da ponudimo publici. A ove predstave estetski, etički I tematski stavljaju nas pred isto pitanje: Šta ćemo uraditi onda kada je teško? Jer, ovo je vreme depresije, ali i vreme koje nas preispituje da li smo ili nismo spremni za podvig", naglasio je selektor Bojan Munjin. 
 
Festival će biti održan u skladu sa epidemiološkim merama, što podrazumeva da će na predstavama biti maksimalno 150 gledalaca, od 600 mesta koliko ima sala Narodnog pozorišta u Užicu. 

Komentari (0)

Kultura