Reflektor

Domaći horor "Vampir" otvara 15. Festival srpskog filma fantastike

Komentari

Autor: Tanjug

29/10/2021

-

09:54

Domaći horor "Vampir" otvara 15. Festival srpskog filma fantastike
Domaći horor "Vampir" otvara 15. Festival srpskog filma fantastike - Copyright Prinstscreen YouTube/ReelSuspects

veličina teksta

Aa Aa

Festival srpskog filma fantastike (FSFF) u 15. izdanju, pod sloganom "Kad padnu maske", biće svečano otvoren danas u Dvorani kulturnog centra Beograda projekcijom srpskog horora "Vampir" Branka Tomovića.

Ceremoniji otvaranja prethodiće performans na kome će nastupiti trupa "Inex Cirkus Teatar" iz Beograda i solista poznatog hora Viva Vox Vladimir Lalić.

Autor "Vampira" - reditelj, scenarista, producent i glavni glumac Branko Tomović poručio je da mu je velika čast što će njegov film otvoriti 15. izdanje Festivala.

"Lično sam fan festivala još od njegovih početaka, jer je jedinstven, promoviše i podržava žanr horora i fantastike. Mislim da se naša 'vampirska priča' jako dobro uklapa u okvire ove manifestacije. Naš film smo snimili prošle godine u malom srpskom selu Rujišnik, sa željom da prikažemo misterioznu stranu Srbije", naveo je Tomović, glumac sa karijerom u nemačkim, britanskim i američkim filmovima i TV serijama.

Svetsku premijeru "Vampir" je imao nedavno na Sitges festivalu u Barseloni, a u Beogradu publika ga je prvi put gledala 21. oktobra, od kada je krenula distribucija po celoj Srbiji.

Novi projekat je realizovan u srpsko-britansko-nemačkoj koprodukciji i prati priču o britanskom građaninu srpskog porekla Arnautu, koji nakon što bude svedok zločina u Londonu, dolazi u malo selo u centralnoj Srbiji gde se brine o lokalnom groblju.

Tu počinju njegovi košmari i Arnaut sumnja da ljubazni i gostoljubivi meštani imaju veoma zlokobne namere prema njemu.

U filmu pored Tomovića igraju i Gorica Regodić, Joakim Tasić i Eva Ras.

Organizatori festivala ističu da će ekipa filma prisustvovati svečanom otvaranju i projekciji, nakon koje će se pokloniti publici.

Osim njih, specijalni gosti ovogodišnjeg festivala biće producent Džastin Martel, reditelj i producent Vjekoslav Katušin, producent, montažer i reditelj Ostin Dženings, a najavljen je i nemački glumac Pat Vind.

Katušinu je ovo drugo gostovanje na FSFF, nakon što je na prošlogodišnjem izdanju premijerno predstavio film "C.L.E.A.N".

Dženings je potpisan kao montažer filma "Castle Freak", koji se nalazi u programu festivala.

Selekcija FSFF obuhvata pretežno kratkometražne i srednjemetražne filmove iz Srbije, zemalja bivše Jugoslavije i drugih država (Španija, Kolumbija, Argentina, Nemačka, Rusija), koji u svojim pričama sadrže najširi spektar fantastike i horora, nezavisno od produkcijskih uslova i budžeta.

Kratkometražni filmovi iz domaće, regionalne i inostrane takmičarske selekcije biće u trci i ove godine za nagradu festivala "Koskar" u ovim kategorijama: najbolji film, najbolja režija, najbolji scenario, najbolji film iz regiona (bivše Jugoslavije), najbolji strani film i specijalni doprinos filmskoj umetnosti.

Kao prateći program, u subotu 30. oktobra biće održan i osmi po redu "Belgrade Zombie Walk" - ta šetnja maskiranih zombija ima za cilj da, osim promocije festivala, skrene pažnju na značajan segment filmske umetnosti - maske, šminku i specijalne efekte.

Poslednje festivalske večeri u nedelju, 31. oktobra, tradicionalno će biti dodeljena nagrada "Koskar", a smotru horor i SF filmova će zatvoriti projekcija ruskog ostvarenja "Superdeep", u kojem glavnu ulogu tumači srpska glumica Milena Radulović.

Osim "Vampira" i "Superdeep", na programu su još dva dugometražna igrana filma, van konkurencije - "Girl Next" Lerija Vejda Karela (2021) i "Castle Freak" (2020) Tejta Stejnsika.

Festival srpskog filma fantastike, osnovan u januaru 2006. godine, prva je manifestacija u Srbiji sa fokusom na domaće filmsko stvaralaštvo u oblasti naučne fantastike i horora i najstarija je filmska smotra u regionu posvećena isključivo tim žanrovima.

Komentari (0)

Kultura