Reflektor

Sto godina Zenita na izložbi u Galeriji RIMA

Komentari

Autor: Euronews

01/06/2021

-

13:07

Sto godina Zenita na izložbi u Galeriji RIMA
Sto godina Zenita na izložbi u Galeriji RIMA - Copyright Galerija RIMA

veličina teksta

Aa Aa

Galerija RIMA otvara drugu po redu izložbu kojom obeležava veliki jubilej, sto godina od pokretanja avangardnog časopisa Zenit, prvog radikalno avangardnog i internacionalnog časopisa na jugoslovenskom kulturnom prostoru.

Izložba će u kragujevačkom prostoru Galerije RIMA biti otvorena 3. juna (19h), a pred posetiocima će se do 3. jula naći originalni primerci časopisa Zenit i izdanja Biblioteke Zenit, kao i druga knjižna i dokumentarna građa u vezi sa ovom revijom i zenitističkim aktivnostima.

Grafije Mihaila S. Petrova

Kuriozitet ove postavke u odnosu na beogradsku održanu u februaru, jeste likovni segment postavke koga čine grafike Mihaila S. Petrova - sedam linoreza štampanih 1971. godine, prema originalnim pločama iz 1921. i 1922. godine, koje je umetnik objavio kao jedinstvenu mapu ograničenog tiraža povodom pedeset godina svog umetničkog rada.

"Posredstvom Stanislava Vinavera koji je 1921. godine bio dopisnik Zenita u Beogradu, Ljubomir Micić je otkrio mladog i nepoznatog Petrova kome je prvi pružio prostor da javnosti predstavi svoje apstraktne radove. Petrov se prvi put pominje i njegova grafika pojavljuje u Zenitu br. 6, objavljenom jula 1921. godine, tako da se izložbom u Galeriji RIMA obeležava i stogodišnjica od saradnje Zenita i Mihaila S. Petrova", navode iz galerije.

Period neposredno po zabrani Zenita kada je Ljubomir Micić, živeći u Parizu, pokušavao da u emigraciji obnovi časopis i zenitističke aktivnosti, na izložbi je predstavljen grafikama Edvarda Stepančića.

Paralelno sa objavljivanjem časopisa, redakcija Zenita funkcionisala je i kao izdavačka kuća, Biblioteka Zenit, koja je u periodu 1921-1926. objavila četrnaest publikacija koje su bile u duhu avangardnih ideja promovisanih u časopisu.

Manifest zenitizma

Izložba u kragujevačkom prostoru Galerije RIMA otvara se simbolično u junu, kada je pre punog veka objavljen Manifest zenitizma, prvo izdanje Biblioteke Zenit, čiji su autori Ljubomir Micić, Ivan Gol i Boško Tokin.

Povodom stogodišnjice od pokretanja Biblioteke Zenit, a u okviru jubileja posvećenog časopisu Zenit, Galerija RIMA je realizovala poseban izdavački projekat, koji će biti predstavljen na izložbi - reprinte četiri Zenitova izdanja uz prateću publikaciju istoričarke književnosti Vidosave Golubović.

Galerija RIMA

Ljubomir Micić, pesnik, prevodilac i kritičar

Ne treba zaboraviti da se ove godine, pa i ovom izložbom, obeležava i pola veka od smrti Ljubomira Micića, pesnika, prevodioca i kritičara, pokretača i urednika časopisa Zenit i Biblioteke Zenit, tvorca Galerije Zenit, izuzetne umetničke kolekcije dela međunarodnog kruga avangardnih umetnika (danas u Narodnom muzeju u Beogradu), kao i osnivača i glavnog ideologa pokreta zenitizma.

Internacionalna revija koja je izlazila u periodu između 1921. i 1926. godine, najpre u Zagrebu, a potom u Beogradu, predstavljala je inovativne ideje u svim oblastima umetnosti i objavljivala priloge više od stotinu autora iz čitavog sveta, među kojima su amblematska imena evropske i jugoslovenske umetnosti poput Marinetija, Erenburga, Gola, Majakovskog, Bloka, Kandinskog, Tatljina, Lisickog, Delonea, Tokina, Vinavera, Crnjanskog, Petrova, Bijelića, Sajsela/Kleka, Ve Poljanskog i mnogih drugih.

Komentari (0)

Kultura