Reflektor

"Kišne kapi" podižu zavesu, sve spremno za pozorišni maraton u Somboru

Komentari

Autor: Euronews

02/06/2021

-

09:17

"Kišne kapi" podižu zavesu, sve spremno za pozorišni maraton u Somboru
"Kišne kapi" podižu zavesu, sve spremno za pozorišni maraton u Somboru - Copyright Dragana Udovičić/BDP

veličina teksta

Aa Aa

Narodno pozorište Sombor, pozorišnu sezonu od 1993. godine završava Festivalom Pozorišni maraton. Danonoćno, jedna za drugom, igraju se predstave somborskog pozorišta i predstave gostujućih pozorišta i pozorišnih grupa iz zemlje i inostranstva, studenata dramskih fakulteta, a održavaju se i radionice.

Maraton će ovog puta biti održan od 9. do 13. juna, pod sloganom "Liberté, égalité, fraternité", a program počinje dodelom nagrade "Nikola Peca Petrović" za najuspešnijeg pozorišnog menadžera, koja se dodeljuje bijenalno u znak sećanja na upravnika somborskog pozorišta koji je ovaj teatar uzdigao na značajan umetnički nivo.

Prve večeri biće izvedene dve predstave Beogradskog dramskog pozorišta, "Kišne kapi na vrelom kamenju" po drami čuvenog nemačkog reditelja Rajnera Vernera Fasbindera, a u režiji Juga Đorđevića, i "Plastelin" ruskog pisca Vasilija Sigareva, u rediteljskoj postavci Marka Torlakovića.

Narednog dana, pred ljubiteljima pozorišta naći će se najnovija produkcija Narodnog pozorišta Sombor, komad "Usamljeni zapad" irskog dramatičara, filmskog scenariste i režisera Martina Makdone, a u rediteljskom čitanju Stefana Gajića. Iste večeri biće odigrana stara hit predstava "Važno je zvati se Ernest" Oskara Vajlda, u režiji Nikole Zavišića i u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta u Beogradu.

Promo

 

Lektira za decu "Bela griva" Renea Gijoa, u pozorišnoj verziji reditelja Predraga Stojmenovića na repertoaru je 11. juna u matine terminu. Istog dana na programu je i komad "Gidionov čvor", autorski projekat Simonide Mandić i Bojane Milanović iz Gradskog pozorišta u Bečeju, a potom i "Kus petlić" čuvenog Aleksandra Popovića i u režiji Milana Neškovića.

Teatar Rugantino iz Zagreba predstaviće se komadom "Uvijek će nam ostati ljubav", a tog 12. juna na publika će moći da pogleda predstavu "64" Tene Štivičić, u režiji Alise Stojanović, gde glavne uloge tumače Hana Selimović i Miloš Timotijević.

"Avanture Pipi Duge Čarape" u adaptaciji Nikole Markovića i Tatjane Milanov, "Ko je ubio DŽenis DŽoplin?" u režiji Sonje Petrović i izvođenju Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, koncert "Breht nije klasičan pop" u tandemu - Lea Jevtić (vokal i gitara) i Branimir Zelenčić (gitara) na programu su poslednjeg dana Pozorišnog maratona.

Osim dodele nagrada, 13. juna će Narodno pozorište Sombor izvesti i dramu "Tramvaj zvani želja" Tenesija Vilijamsa, a u režiji Juga Đorđevića.

Komentari (0)

Kultura