Reflektor

Muzički vremeplov kroz 60 godina dugu istoriju filmova o Džejmsu Bondu: Novi dokumentarac najavljen za sledeću jesen

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/12/2021

-

16:26

Muzički vremeplov kroz 60 godina dugu istoriju filmova o Džejmsu Bondu: Novi dokumentarac najavljen za sledeću jesen
Danijel Krejg - Copyright Tanjug/AP/Nicola Dove/MGM

veličina teksta

Aa Aa

Novi dokumentarni film istražuje muziku legendarne franšize o Džejmsu Bondu, a povodom 60 godina ostvarenja koja se bave agentom 007. Kako prenosi portal Headliner, film će realizovati  ista ekipa koja je ove godine snimila dokumentarni film "James Bond: The Daniel Craig Story".

Pozivajući se na američki Deadline, ovaj portal piše da će emitovanje muzičkog dokumentarca (u režiji Meta Vajtkorsa) biti u oktobru 2022, i to u mesecu u kojem se obeležava 60 godina od objavljivanja prvog filma o Džejmsu Bondu. 

Prvi film iz serijala o britanskom tajnom agentu bio je "Dr. No" (1962). Ser Tomas Šon Koneri (1930-2020), škotski filmski i pozorišni glumac, ostao je upamćen u kinematografiji kao prvi filmski Bond. Iako je do tada imao više zapaženih uloga, Koneri je bio relativno nepoznat sve dok nije izabran za ulogu tajnog agenta u seriji filmova zasnovanih na romanima Ijana Fleminga.

Odabrali su ga čitaoci dnevnog lista "Dejli ekspres", a ne kako kaže legenda da su ga producenti slučajno spazili kroz prozor dok je koračao "poput pantera" i odmah zarobili. Fleming se, s druge strane, kako kažu, i rukama i nogama borio da on ne dobije glavnu ulogu.

Ali i sama priča o muzici iz ovih filmova od početka izaziva veliko interesovanje, kao uostalom i svaka naslovna pesma koja je pratila agneta 007 proteklih 60 godina. Iako se, naime, u svakom filmu o Bondu čuje karakteristična tema koju je komponovao Monti Norman, svaki film se razlikuje i prepoznaje po naslovnoj numeri, baš kao i po negativcu kog omiljenji ljubitelj votka-martinija mora da likvidira.

Autori i izvođači muzike su bile mahom muzičke zvezde, između ostalih, Širli Besi, Tina Tarner, Sem Smit, Duran Duran, Adel i Bili Ajliš, a zanimljivo je da su sa Bond temom "umalo" trijumfovali Džoni Keš, Alis Kuper, Muse, Pulp, Radiohead...

Kome će biti povereno da izvede narednu naslovnu numeru, ostaje da se čuje, ali pre toga bi trebalo prvo da budu okončana nagađanja oko toga ko će zameniti Danijela Krejga, koji se od uloge agenta 007 oprostio filmom "No Time To Die".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura