Aktuelno iz kulture

Pet najboljih pesama iz filmova o Džejmsu Bondu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

29/09/2021

-

21:05

Pet najboljih pesama iz filmova o Džejmsu Bondu
Danijel Krejg - Copyright Tanjug/AP/Matt Dunham

veličina teksta

Aa Aa

Novi film o Džejmsu Bondu "Nije vreme za umiranje", poslednji u kom ćemo moći da gledamo Danijela Krejga u ulozi agenta 007, premijerno je prikazan u Londonu, a prvoj projekciji prisustvovali su čak i članovi kraljevske porodice. 

Dugo čekanje se, ako je suditi po prvim komentarima kritike, isplatilo, a među glavnim adutima ovog bondovskog prvenca reditelja Kerija Fukunage, su gluma Danijela Krejga i "Bond devojke" Ane de Armas.

Iako ima i onih koji mu zameraju "apsurdan zaplet na nivou filmova Rožera Mura", utisci o naslovnoj numeri koju ovog puta izvodi mlada zvezda Bili Ajliš jednoglasno su pozitivni.

Istorija pesama za filmove o Džejmsu Bondu prepuna je vrhunskih ostvarenja, od kojih je teško izdvojiti najveće hitove. Sigurno je samo to da je neprikosnovena kraljica 007 pesama Širli Besi koja je pevala naslovne numere u tri navrata: za "Operaciju Svemir" (Moonraker, 1979), "Dijamanti su večni" (Diamonds Are Forever, 1971) i "Goldfinger" (1964).

Ovog puta izdvojili smo pet pesama iz filmova o Džejmsu Bondu koje su bez sumnje izdržale test vremena i upisale se na listu evergrin muzike:

5. Gledis Najt "Licence to Kill" (1989)

Pesmu "Licence to Kill" iz istoimenog filma (na našim prostorima preveden kao "Dozvola za ubijanje") izvela je Gledis Najt, poznata kao "Carica soula" koju je Roling Stoun magazin uvrstio u sto najboljih pevačica svih vremena. 

Glavni rif ove pesme je mali omaž pesmi "Goldfinger", ali "Licence to Kill" žanrovski pružila mnogo više: kombinaciju čistog R&B i preteče dabstep zvuka.

Inače, "Dozvola za ubijanje" bila je drugi i poslednji film u kom se Timoti Dalton našao u ulozi Džejmsa Bonda i napravio zaokret od nonšalantnih i čak šaljivih portretisanja agenta 007 ka nešto mračnijem i ozbiljnijem karakteru, koji je kasnije nasledio i Danijel Krejg.

4. Adel "Skyfall" (2012)

Adel je odabrana da izvede naslovnu pesmu filma koji je obeležio pedeseti rođendan franšize i ispunila je sva očekivanja prema oceni i kritike i publike. Pesma je omaž moćnom zvuku iz Bondove prošlosti kakav je negovala Širli Besi i postala instant klasik. 

Film "Skyfall" bio je poslednji put da vidimo Džudi Denč u ulozi M, a treći u nizu u kom je glavnu ulogu tumačio Danijel Krejg, koji je u ovom delu franšize sebe utemeljio kao jednog od najboljih glumaca koji su bili agenti 007.

3. "Diamonds Are Forever" Širli Besi (1971)

"Diamonds Are Forever" je druga Bondova pesma koju je pevala Širli Besi, a koja je imala interesantan život i nakon filma. Postala je deo jedne od pesama Kanjea Vesta "Diamonds from Sierra Leone", a grupa "Arctic Monkeys" ju je u novom aranžmanu izvodila na svojim koncertima. 

Originalno ostvarenje komponovao je veteran franšize Džon Beri, koji je stajao iza šest prethodnih saundtrekova, a tekst prepun seksualnih aluzija napisao je Don Blek, Berijev verni saradnik. 

Pesma se nije dopadala jednom od producenata Henriju Salcmanu, ali je Albert Brokoli odlučio da ipak bude glavna numera filma. 

Inače, Širli Besi snimila je verziju i na italijanskom jeziku koja se zove "Vivo Di Diamanti".  

2. Tina Tarner "GoldenEye" (1995)

Film "GoldenEye" došao je posle najduže pauze u produkciji u istoriji franšize, izazvane problemima oko autorskih prava. Bio je to prvi film u kom se u glavnoj ulozi našao Pirs Brosnan i toliko uspešan, da mu je obezbedio još tri nastavka. 

Međutim, muzika za ovaj film napisana je uz mnogo poteškoća. Džon Beri više puta je izjavljivao da moderne filmove o Džejmsu Bondu smatra samo imitacijama ostvarenja iz šezdesetih i odbio je učešće u "GoldenEye". To je navelo producente iz Metro Golden Majera da eksperimentišu sa rok i elektronskom muzikom i odustanu od bluz i džez melodija po kojima su numere iz franšize bile prepoznatljive.

Odlučili su da angažuju Erika Seru, francuskog kompozitora koji je poznat po saradnji sa legendarnim rediteljem Likom Besonom u filmovima "Le Femme Nikita", "Profesionalac", "Peti element" i "Veliko plavetnilo". 

U početku je javnost negodovala, ali se izbor pokazao odličnim. Pesmu su napisali Bono Voks i Edž iz grupe U2, a otpevala je legendarna Tina Tarner.

1. Širli Besi "Goldfinger" (1964)

"Goldfinger" inspirisala je mnoge druge naslovne numere ove granšize, a napisao ju je legendarni kompozitor filmske muzike Džon Beri, koji je i zaslužan za izbor pevačice Širli Besi. Ona je pristala da peva i pre nego što je napisan tekst pesme.

Snimanje je trajalo celog dana, a kada je došlo vreme da otpeva poslednji visoki ton, Besi je otišla iz studija, kako bi skinula grudnjak. Kasnije je ispričala o pevanju tog tona: "Držala sam i držala, gledajući u Džona Berija dok nisam pomodrila, a on je uporno govorio: 'Izdrži još jedan sekund'. Kad sam završila, umalo sam se onesvestila".

Interesatno je da se jedna od najboljih Bond numera u izvođenju Širli Besi uopšte nije svidela istom onom producentu Salcmanu, koji je osporavao "Diamonds Are Forever". On je čak bio spreman i da je ukloni iz filma, jer ju je smatrao "najgorom pesmom" koju je čuo u životu, ali na kraju, srećom po sve ljubitelje muzike iz ove franšize, nije bilo dovoljno vremena da se snima druga.

Komentari (0)

Kultura