Reflektor

Povratak "Beogradskog proleća": Novih 18 kompozicija biće izvedeno 29. aprila u Kombank dvorani

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/01/2022

-

16:27

Povratak "Beogradskog proleća": Novih 18 kompozicija biće izvedeno 29. aprila u Kombank dvorani
Promo/Kombank Dvorana - Copyright Promo/Kombank Dvorana

veličina teksta

Aa Aa

Povratak festivala sa tradicijom bogatom šest decenija "Beogradsko proleće 2022" danas je i zvanično najavljen na konferenciji za medije u Klubu Lisabon u Kombank dvorani. Na istom mestu gde je pre tačno 61 godinu i rođen u tadašnjoj Dvorani Doma sindikata, danas je najavljen početak nove etape u životu prestižnog festivala, zakazan kako i sam naziv slovi za proleće ove godine 29. aprila.

Kako su najavili organizatori, na muzičkom festivalu u "novom ruhu" biće izvedeno 18 novih kompozicija koje će se takmičiti u kategorijama najbolja kompozicija, najbolji tekst, najbolji aranžman i najbolja interpretacija.

Javni konkurs, koji je otvoren 5. januara i trajaće do 15. februara, objavljen je za nove kompozicije zabavne i pop muzike, koje nisu javno izvedene pre festivala i nisu ranije promovisane (na bilo kojoj platformi), i koje će biti prvi put uživo izvedene na "Beogradskom proleću", uz Revijski orkestar RTS. Tekstovi kompozicija, podsetimo, prijavljenih na konkurs, moraju biti na srpskom jeziku, a trajanje kompozicije ne može biti duže od četiri minuta.

"Umetnički savet ce sastoji od pet članova i odluke donosi većinom glasova.Umetnički savet festivala imenuje Selekcionu komisiju koju čine tri člana, a koja će od blagovremeno prispelih prijava po raspisanom javnom konkursu, izabrati 18 kompozicija. Selekciona komisija odluke donosi većinom glasova. Umetnički savet festivala imenuje i Stručni žiri, koji čine predsednik žirija i četiri člana, koji će dodeliti nagrade za najbolju kompoziciju, najbolji tekst, najbolji aranžman i najbolju interpretaciju, od kompozicija koje učestvuju u okviru takmičarskog dela festivala" rekao je Igor Stanković, direktor Kombank dvorane.

Nakon što je prava za festival i brend, Kombank dvorana otkupila od Udruženja džez, zabavne i rok muzike Srbije, čuveni festival će, naime, nastaviti da živi u koorganizaciji Radio Televizije Srbije, Color Press Group i Kombank dvorane. 

Promo/Kombank Dvorana

 

Da događaj bude potpun, čuvena muzička diva Beti Đorđević bila je na današnjoj konferenciji za medije specijalan gost. Ona je sa kompozicijom "Počnimo ljubav ispočetka" pobedila 1971. na "Beogradskom proleću".

"Krajem `70-ih i početkom `80-ih godina desilo se to da je na scenu došla neka nova muzika i žanr šlagera je bio skrajnut, stavljen u stranu. Ali, to je sada neka druga priča", sa setom se prisetila diva, najavljujući sada i veliki solistički koncert, koji će biti održan 19. februara u Kombank dvorani, a kojim će obeležiti 50 godina karijere.

Podsetimo, 17. aprila 1961. godine na sceni Dvorane doma sindikata, današnje Kombank dvorane, počeo je svoj glamurozni život prestižni Festival zabavne muzike "Beogradsko proleće", koji je smatra se bio pandan tadašnjem Opatijskom festivalu, kao i Italijanskom festivalu u San Remu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura