Reflektor

Muzika "Groznice subotnje večeri": Album u vrhu najprodavanijih saundtreka svih vremena

Komentari

Autor: Headliner

21/01/2022

-

23:01

Muzika "Groznice subotnje večeri": Album u vrhu najprodavanijih saundtreka svih vremena
Groznica subotnje večeri - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Saundtrek filma "Groznica subotnje večeri" (Saturday Night Fever) započeo je svoj višenedeljni boravak na broju 1 liste albuma u SAD 21. januara 1978. Album je prodat u više od 30 miliona primeraka širom sveta, čime je u tom momentu postao najprodavaniji album s muzikom iz filma svih vremena. Sa trona će "Groznicu subotnje večeri" skinuti tek 1992. saundtrek iz filma "Telohranitelja".

Saundtrek je objavljen 15. novembra 1977. a na Bilbordovoj listi albuma bio je punih 120 nedelja, sve do marta 1980, dok je u  Velikoj Britaniji 18 uzastopnih nedelja bio na prvom mestu. Album je predstavljao je fenomen diskoteke sa obe strane Atlantika i bio je međunarodna senzacija, piše portal Headliner.

Zanimljivo je da učešće benda "Bee Gees" u filmu nije počelo sve do postprodukcije. Kako je Džon Travolta tvrdio "Bee Gees" nisu ni bili uključeni u film na početku.

"Plesao sam uz Stivija Vondera i Boz Skagsa", govorio je Travolta.

Producent Robert Stigvud je naručio grupi "Bee Gees" da kreiraju pesme za film, a Robin Gib je kasnije ispričao da su u tom trenutku snimali album na severu Francuske

"Pisali smo i snimili oko četiri ili pet pesama za novi album kada je Stigvud nazvao iz Los Anđelesa i rekao: `Spremamo ovaj mali film, niskog budžeta, pod nazivom `Tribal Rites of a Saturday Night`. Da li biste imali neku pesmu pri ruci?`, a mi smo rekli: `Vidi, ne možemo, nemamo vremena da sednemo i pišemo za film`. Nismo znali o čemu se radi", reči su Giba.

Potom su napisali pesme "doslovno za vikend", prva pesma koju su snimili bila je "If I Can’t Have You". Međutim, ta verzija nije korišćena u filmu.

Beri Gib se prisetio reakcije kada su Stigvud i muzički supervizor Bill Ouks stigli i slušali demo snimke: "Izlanuli su se i rekli da će ovo biti sjajno. Još uvek nismo imali koncept filma, osim neke vrste grubog scenarija koji su doneli sa sobom..."

Braća Gib su zatim napisala pesmu pod nazivom "Saturday Night", ali kako je Moris objasnio bilo je toliko pesma tog naziva, da su je za film "prepisali" pod nazivom "Stayin` Alive".

"Bee Gees" su prvobitno napisali i snimili pet pesama korišćenih u filmu, osim pomenute "Stayin’ Alive", to su bile i "Night Fever", "How Deep Is Your Love", "More Than a Woman" i "If I Can’t Have You". U to vreme nisu imali pojma da će praviti muziku za film i rekli su da su u suštini izgubili album u tom procesu. Dve prethodno objavljene pesme benda, "Jive Talkin`" i "You Should Be Dancing", takođe su uključene u saundtrek, kao i druge ranije objavljene pesme iz disko ere zaokružuju muziku u filmu.

Album je osvojio nagradu "Gremi" za album godine, a 2012. je rangiran na 132. mestu na listi "500 najboljih albuma svih vremena" časopisa "Rolling Stone", a ponovo se na revidiranoj listi 2020. godine našao na 163. mestu. Muzika iz filma "Saturday Night Fever" nalazi se i u Nacionalnom registru snimaka u Kongresnoj biblioteci od 21. marta 2013. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura