Reflektor

U Njujorku otvorena najveća prodavnica posvećena Hariju Poteru

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews

05/06/2021

-

21:07

U Njujorku otvorena najveća prodavnica posvećena Hariju Poteru
U Njujorku otvorena najveća prodavnica posvećena Hariju Poteru - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Najveća prodavnica posvećena Hariju Poteru otvorena je u Njujorku nakon što je zbog pandemije otvaranje odloženo, prenose danas američki mediji.

Obožavaoce ni kiša u petak nije sprečila da u redovima čekaju kako bi prošetali hodnicima inspirisanim filmovima i knjigama popularne franšize.

Iako prvenstveno namenjena za prodaju odeće, prodavnica Hari Poter na tri sprata nudi jedinstven uvid u svet magije ili onu verziju kako bi to mesta iz filmova i knjiga izgledali u stvarnom svetu.

Kako kažu posetioci, prostor ostavlja utisak mešavine prodavnice odeće, muzeja i čarobnjačkog sveta.

profimedia

 

Po ulasku u prodavnicu, posetioce će dočekati ogroman, plutajući model feniksa Foksa, napravljen posebno za ovu novu radnju, a pored njega nalaziće se stotine rekvizita s nekoliko autentičnih predmeta prikazanih u filmovima.

Zbog mnogih slavnih detalja izloženih u radnji, obožavaoci će pronaći nekoliko prilika za fotografisanje na svakom spratu, od telefonske govornice u stilu Ministarstva magije u Londonu, do krajnje impresivne postavke u kojoj mogu pozirati unutar jedne od Hagridovih čizama.

profimedia

 

Osim toga, Hari Poter iz Njujorka čak planira da zaroni u područje virtuelne stvarnosti, s posebnim iskustvima koja će u trgovinu biti uvedena kasnije tokom leta. Naime, prva virtuelna avantura pozivaće kupce da zakorače u voljeni dvorac, a druga će omogućiti da se iskusi osećaj letenja na metli po nebu Londona.

Ono što je već dostupno jeste aplikacija Hari Poter Fan Klub pomoću koje mogu skenirati simbole koji se nalaze pored rekvizita u celoj radnji kako bi otključali više informacija o njima i otkrili tajno pismo.

Vreme se deli na vreme pre i posle Potera

Knjiga o malom čarobnjaku Hariju Poteru, prva u nizu romana koji će trajno promeniti dečije čitatalačke navike i nepovratno izmeniti izdavačku industriju, objavljena je 26. juna 1997. u Engleskoj.

Verovatno ni sama autorka, spisateljica Dž. K. Roling nije ni sanjala da će "Hari Poter i Kamen mudraca" učiniti da se vreme u dečjoj književnosti deli na vreme pre i posle Potera, kako su to kasnije opisivali mediji.

Nakon prve knjige, usledio je niz od sedam naslova i osam filmova, izgrađeno je nekoliko tematskih parkova, izvedena je pozorišna predstava...

Serijal knjiga o Hariju Poteru prodat je u 500 miliona primeraka na 79 jezika, sedma i ujedno poslednja knjiga "Hari Poter i relikvije smrti" najbrže je prodavana knjiga u istoriji. U prva 24 sata samo je u Britaniji prodata u 2,65 miliona primeraka.

Osam snimljenih filmova na bioskopskim blagajnama širom sveta zaradilo je 6,5 milijardi dolara.

Zanimljiv je podatak i da je izložba o istoriji magije u Britanskoj biblioteci u Londonu, kada se obeležavala 20. godišnjica od izlaska prve knjige Džoan K. Rouling, premašila sve rekorde za prodaju karata i time posete u Britankoj biblioteci.

 Dž.K. Roling je od osobe koja nije mogla da priušti fotokopiranje svoga rukopisa postala prva osoba koju je pisanje pretvorilo u milijarderku.

Komentari (0)

Kultura