Reflektor

Jorgos Dalaras u maju otvara Guitar Art Festival

Komentari

Autor: Tanjug

28/02/2022

-

15:00

Jorgos Dalaras u maju otvara Guitar Art Festival
Jorgos Dalaras - Copyright EPA/GEORGIOS KEFALAS

veličina teksta

Aa Aa

Grčki pevač Jorgos Dalaras održaće veliki koncert 17. maja u Kombank dvorani na otvaranju 23. po redu Guitar Art festivala, najavili su iz organizacije festivala.

Biće to peti beogradski koncert jednog od najvećih pevača tradicionalne rebetiko muzike svih vremena.

Dalaras će u Beogradu izvesti brojne bezvremene hitove iz karijere duge više od 40 godina, a pratiće ga ansambl 16 grčkih muzičara među kojima su poznate pevačice Violeta Ikari i Aspasia Stratigu.

Koncert na svečanom otvaranju međunarodnog festivala gitare biće putovanje u Grčku kroz muziku buzukija i rebetika na gitari.

Legendarni pevač iz Pireja ove je godine završio još jedan u nizu uspešnih projekata pod nazivom "Kavafis", koji pod kompozitorskim vođstvom Aleksandrosa Karozasa kombinuje stihove grčkog pesnika Konstantina Kavafija u izvođenju čuvenog Bečkog kamernog orkestra i Bečkog akademskog hora čiji je solista bio upravo Dalaras.

 

Ovo izdanje dopunilo je već impresivnu diskografiju koju čini 85 samostalnih albuma prodatih u blizu 20 miliona primeraka, što je i danas nenadmašen tiraž u Grčkoj.

gaf.rs

 

Brojke rastu kad se tome doda još preko 70 albuma na kojima gostuje drugim velikanima kao što su Mikis Teodorakis, Sting, Pako de Lusia, Al di Meola, Brus Springstin ili saradnje sa institucijama poput holandskog Metropol orkestara, Izraelske filharmonije, Ruskog narodnog orkestra i hora Nemačke opere.

Brojni pozivi za nastup stizali su i od strane Vaseljenskog patrijarha, Nelsona Mandele, pariske "Olimpije", londonske kraljevske dvorane Royal Albert Hall ili Ujedinjenih nacija za jedinstveni koncert u antičkom amfiteatru u Delfima.

Tokom četiri decenije na sceni, Jorgos Dalaras nastupio je na više hiljada koncerata, od kojih su 1983. godine održana dva istorijska, uzastopna na Olimpijskom stadionu u Atini sa preko 160.000 posetilaca o kojima je tad pisao i prestižni muzički magazin "Rolling Stone".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura