Reflektor

Ubedljiv trijumf "Čitača" na festivalu u Užicu

Komentari

Autor: Tanjug

10/06/2021

-

11:40

Ubedljiv trijumf "Čitača" na festivalu u Užicu
Ubedljiv trijumf "Čitača" na festivalu u Užicu - Copyright Tanjug/Radovan Baja Vujović

veličina teksta

Aa Aa

Predstava "Čitač" u koprodukciji Beogradskog dramskog pozorišta i Beo Arta, nastala po motivima romana Bernharda Šlinka u dramatizaciji Fedora Šilija i režiji Borisa Liješevića, proglašna je za najbolju predstavu 25. Jugoslovenskog pozorišnog festivala (JPF) "Festival bez prevoda" u Užicu.

Ardalion za najbolju režiju pripao je Borisu Liješeviću, reditelju predstava "Čitač" i "Upotreba čoveka", dok je nagrada za najbolju žensku ulogu pripala Mirjani Karanović za ulogu Hane Šmic u "Čitaču".

Printscreen YouTube/ RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal

Ardalion za najbolju režiju pripao Borisu Liješeviću

Ardalion za najbolju mušku ulogu dodeljen je partneru Karanovićeve, Marku Grabežu, za ulogu Mihaela Berga u toj predstavi.

Ardalion za najbilju scenografiju dodeljen je Željku Piškoriću za predstavu "Upotreba Čoveka" kojia je nastala prema romanu Aleksandra Tišme u koprodukciji Novi tvrđava teatar Novi Sad, Novosadsko pozorište - Ujvideki Szinhaz, Grad teatar Budva i East West Centar Sarajevo.

Pored scenografije predstava "Upotreba čoveka" dobila je i Ardalion za najbolju kostimografiju, koji je pripao Marini Sremac.

Sanja Marković dobila je Ardalion za epizodnu ulogu za lik Simke u predstavi "Putujuće pozorište Šopalović" po drami Ljubomira Simovića u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd i režiji Jagoša Markovića.

Nagrada Ardalion za najboljeg mladog glumca i nagrada Politike "Avdo Mujčinović" dodeljene su Aljoši Ðidiću za uloge u predstavi "Upotreba čoveka".

Specijalna nagrada ardalion dodeljena je autorskom timu i ansamblu predstave "Radnička hronika" Narodnog pozorišta iz Subotice.

Veliki podvig u slavu pozorišta i života

Predsednik stručnog žirija 25. JPF bio je Svetozar Rapajić, a u njemu su bili i glumica Dragana Varagić i producent Janko Ljumović.

"Ovogodišnji festival održan je pod motom `Vreme straha i podviga` i zaista je podvig što se uopšte festival održao. U uslovima u kojima se živelo prethodnih godinu dana veći deo predstava dugo nije igran i svi oni su napravili jedan veliki podvig u Užicu u slavu pozorišta i u slavu života", istakla je Dragana Varagić po saopštavanju odluke žirija.

Prema najavi organizatora Narodnog pozorišta iz Užica naredni 26. Jugoslovenski pozorišni festival održaće se u redovnom terminu u novembru, ukoliko epidemiološka situacija bude povoljna.

Komentari (0)

Kultura